Bättre än så här blir det inte
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Bättre än så här blir det inte

En bok utsedd till årets svenska deckare, John le Carrés sista bok och en bok om oemotståndlig syskonkärlek. Det är tre av fem böcker som Ingalill Mosander skriver om nedan. Missa inte.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-02-14

DECKARE:
Fädernas missgärningar av Åsa Larsson, Bonniers
Sista delen i serien om kammaråklagare Rebecka Martinsson. Hon har återvänt till lugnet i hembyn Kurkkio vid Torneälven, trött och sliten efter tiden i Stockholm. Men snart får hon en mordutredning på sitt bord. Storslagen natur, briljanta personporträtt, ömsinta kärlekshistorier, rysk maffia, korrupta politiker och, inte att förglömma, bedårande hundar. Bättre än så här blir det inte. Utsedd till Årets bästa svenska deckare.

DECKARE:
Silverview av John le Carré, Bonniers
Hans sista bok och den är precis lika spännande, underhållande och välformulerad som jag förväntat mig. Vid 89 års ålder hade hans vrede inte lagt sig. Han strimlar skoningslöst amerikanarnas politik i Mellanöstern och beskriver NATO som en relik av det kalla kriget. För att inte tala om Storbritanniens stormaktsdrömmar. Insiktsfullt om plikt, moral och kärlek. Och en knivskarp analys av säkerhetstjänstens innersta väsen.

ROMAN:
Inte död än av Johan Ehn, Romanus & Selling
Nalen. Dizzy Gillespie. John Coltrane. Folkhemmet. Televerket. Första kärleken. Tiden som fosterbarn. Elis, 84 ligger på Hjärtintensiven på Karolinska och tänker tillbaka på sitt liv. Han minns sina framgångsrika år inom fackföreningsrörelsen och känner sorg över välfärdssamhällets nedmontering. Samtidigt som det är en fängslande berättelse om Elis är det en berättelse om en annan tid då framtidstron var ljus och allt verkade möjligt.

BIOGRAFI:
Jag vill skriva sant –Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström, Weyler förlag
En litterär bladvändare som bygger på författaren Tora Dahls tidigare hemlighetsstämplade dagböcker. Tillsammans med sin man, kritikern Knut Jaenson, gjorde hon under 1930-talet sitt hem på Lidingö till en samlingspunkt för nästan hela den nya författargenerationen. Tora fungerade som hushållerska på dagarna och älskarinna till Erik Lindegren och Gunnar Ekelöf på nätterna. En mästerligt skriven bok, gripande och lärorik.

BARN
Vart ska systrarna? av Bo R. Holmberg och Katarina Strömgård, Rabén & Sjögren
Om två Augustprisbelönade barnboksskapare slår sig ihop finns det anledning att vara förväntansfull. Och jag blev sannerligen inte besviken. Boken handlar om Alma, en liten flicka som verkligen ÄLSKAR sina storasystrar. Problemet är hon bara får träffa dem varannan vecka, en följd av systemet med bonusfamiljer. Oemotståndligt om syskonkärlek i vår tid och med illustrationer som går rakt in i hjärtat. Fr. 3 år. b

Läs också
Ingalill Mosander
Publicerad 2022-02-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas