Den siktar rakt mot hjärtat
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Den siktar rakt mot hjärtat

En hjärtskärande bladvändare, belönad med en Gold Dagger för 2021 års bästa spänningsroman i Storbritannien. Det är en av alla fem böcker Ingalill Mosander skriver om nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-04-18

Barn: Stora Antonio av Elise Gravel, Natur & Kultur
Antonio är väldigt, väldigt stark. Han har världens längsta flätor och kan dra ett tåg som väger 440 ton hela tjugo meter! Med en arm kan han lyfta tolv män som hänger på en telefonstolpe. Jo, det är sant. Han har funnits på riktigt. Antonio Barichievich föddes i forna Jugoslavien 1925. Han kom till Kanada 1946 och dog i Montreal 78 år gammal. En oemotståndlig bok som älskades av min lilla testpanel. 3-6 år.

Spänning: Slutet blir vår början av Chris Whitaker, Natur & Kultur
En hjärtskärande bladvändare, belönad med en Gold Dagger för 2021 års bästa spänningsroman i Storbritannien. Den handlar om mord, rättvisa, hämnd och mod. Men framför allt om känslor, stora känslor. Historien utspelas i en liten stad i amerikanska västern. Vi får följa två syskon, femårige Robin och hans trettonåriga syster Duchess, som försöker skydda sin mamma från sitt destruktiva liv med förödande konsekvenser som följd.

Fakta: Hund-stund av Kerstin Uvnäs Moberg, Natur & Kultur
Under pandemin upptäckte många vilket välgörande inflytande en liten hundvalp kunde ha för vårt mentala välbefinnande. Orsaken stavas oxytocin och är kroppens lugn-och-ro-hormon, som slås på när vi kramas, träffar vänner eller umgås med vår hund. Författaren är läkare och auktoritet på oxytocin och lyckas förmedla fascinerande vetenskapliga rön på ett enkelt och begripligt sätt. En perfekt bok för alla hundvänner.

Noveller: Jag står här och stryker av Tillie Olsen, Romanus & Selling
Hon var 49 år när hon kunde börja skriva. Innan dess hade hon fött fyra barn, arbetat som servitris och hembiträde. Hon gav en röst åt de kvinnor som levde utan att lämna några spår och skildrade den bortglömda fattigdomen i arbetarklass-Amerika. Efter hennes död 2007 har hennes böcker återupptäckts. Novellsamlingen innehåller en rad glödande, oförglömliga berättelser om kvinnors lott i manssamhället.

Biografi: Den som inte saknar dig av Conny Palmkvist, Forum
En gripande berättelse om en kärlekshistoria i krigets skugga. Kim är 18 år, Hanne 17 när de träffas 1941 i Danmark, då ockuperat av danskarna. Livet tvingade tidvis i sär dem men hela tiden skriver de till varandra. Kim dödas 1945 av nazisterna, Hanne lever än, 97 år gammal. Hon har låtit Conny Palmkvist få tillgång till alla de brev de skrev och resultatet har blivit en drabbande berättelse som siktar mot hjärtat.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-04-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas