Modigt och personligt
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Modigt och personligt

Ska du bara läsa en enda bok i höst ska du läsa den här. Så skriver Ingalill Mosander om självbiografin "Blir du ledsen om jag dör?" Missa inte Ingalills boktips nedan där hon recenserar fem böcker.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-10-05

ROMAN: Där barnen är kungar av Delphine de Vigans, Sekwa
En av Frankrikes stora samtida författare har gjort en rakknivsvass, underhållande skildring av en av vår tids populäraste företeelser – reality-tv. En ung mamma startar en Youtube-kanal med sina två små barn som lockbeten. De drar till sig miljoner följare och gör familjen förmögen. Men en dag försvinner den då sexåriga dottern. Polisen misstänker att hon kidnappats och hela landet följer spaningsarbetet. Samhällssatir när den är som bäst.

ROMAN: Det kommer inte alltid vara du av Petra Backström, Wahlström & Widstrand
De träffas på jobbet. Börjar skicka långa mejl, även på kvällarna. Hon lever i ett stelnat förhållande, han är gift och har barn. Motståndslöst låter de sig svepas med i den känslostorm som drabbat dem. Tills verkligheten gör sig påmind. En sårig, osentimental berättelse om att vara den andra kvinnan, att kastas mellan hopp och förtvivlan och att känna sorg över att en stor kärlek inte tilläts leva vidare.

SJÄLVBIOGRAFI: Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba, Natur & Kultur
Ska du bara läsa en enda bok i höst ska du läsa den här. Författaren arbetar med barn från utsatta områden i Malmö. En dag låter han en av dessa fattiga, hungriga, våldsamma pojkar flytta hem till sig. Det är början på en fantastisk sannsaga som handlar om den inneboende kraft som kan finnas hos varje människa om han eller hon får chansen att utvecklas, att skapa sig ett annat liv och om att till slut våga älska.

DAGBOK: Att leva med en skadad hjärna av Kjell-Olof Feldt, Lawa
En gång var han finansminister, känd för sitt snabba intellekt. Så drabbades han av en stroke och livet vände. Kjell-Olof Feldt, 91 har skrivit en mycket personlig, modig berättelse som inte väjer för intima detaljer som andra kanske skulle dra sig för att nämna. Han skriver om hur han har fått börja om med att lära sig färdigheter han tidigare tagit som självklara men också om åldrande och mänskliga relationer.

BARN: Läsvärd – tappade tänder, monster och myror Red: Anne-Marie Körling, En bok för alla
Väl utvalda smakprov ur några av våra mest lästa och älskade barnböcker. Vi får vara med när Dunne träffar Ella Frida i Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz, bli alldeles uppslukade av underbara Frostbiten: sagan om Isa av Annika Meijer och lära oss massor om tänder och deras betydelse genom historien och möta ett monster på riktigt i en text av skräckförfattaren Mats Strandberg. Som gjort för högläsning.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-10-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas