Hemligheter och dramatik
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Hemligheter och dramatik

Alltigenom suverän läsning! En av höstens stora läsupplevelser. Så skriver Inga Lill Mosander om två av böckerna hon recenserar i senaste numret av Senioren. Läs hennes fem recensioner nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-11-07

Thriller: Territoriet av Olivier Norek, Sekwa
Författaren har i arton år varit polis i ett av Paris mest utsatta områden, vilket sannolikt bidrar till att skildringen känns så trovärdig och autentisk. Hans skapelse kommissarie Victor Coste passar mig perfekt. Jag har en svaghet för orädda, intelligenta män med humor. Dessutom är boken andlöst spännande med ett krig mellan olika knarksyndikat, våldsamma upplopp och korruption på hög nivå. Alltigenom suverän läsning!

Självbiografi: Innan jag glömmer av Nina Gunke och Helene Arkheim, The Book Affair
Att drabbas av Alzheimer, att uppleva hur hjärnan obevekligt bryts ner och ingen bot finns att få. Att en dag inte känna igen sina närmaste. Folkkära skådespelerskan Nina Gunke har skrivit en modig, gripande bok om hur det är att leva med sjukdomen i vardagen. Rakt och lättillgängligt skildrar hon den ångest och rädsla hon känner inför framtiden men också all den kärlek och vänskap som omger henne.

Roman: Malma station av Alex Schulman, Bonniers
En djupt gripande berättelse som riktar sig mot hjärtat. Men så skriver han också om något han behärskar till fulländning – familjehemligheter. Med förintande klarsyn men även stor ömsinthet skildrar han några människor som genom släktskap är förbundna med varandra och vad livet gör med dem. Om svek, trolöshet och öppna sår som går i arv genom generation efter generation. En av höstens stora läsupplevelser.

Roman: Åh, William! av Elizabeth Strout, Forum
Det är hennes tredje bok om författaren Lucy Barton och den är skriven på samma glasklara, välformulerade språk som de tidigare. Om möjligt är den ännu mer förtätad, exakt och oförglömlig. Lucys före detta man William ber henne följa med på en resa för att forska närmare i en dold familjehemlighet. Romanen genomsyras av hennes stora intresse för klass, kärlek till vanliga människor och förundran inför de olika vändningar livet kan ta.

Barn: Såret av Emma AdBåge, Rabén &Sjögren
Jag älskade hennes förra bilderbok Gropen som vann Augustpriset. Nu kommer hon med ännu en vardagsdramatisk berättelse. Den handlar om vad ett sår kan betyda. En liten flicka snubblar på skolgården och slår upp ett sår. Det börjar blöda. Snart samlas alla eleverna runt henne och vill se såret. Det är spännande med allt blod. Plötsligt vill alla vara med den lilla flickan och det känns inte alls så dumt. Men vad händer när såret försvinner? 3-6 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-11-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas