Boktips: En suverän samling berättelser!
Se & läs | Boktips

Boktips: En suverän samling berättelser!

En sanslöst rolig barnbok, deckarspänning skriven med humor, ironi och brittisk charm samt en faktabok om polisens arbete finns bland Ingalills recensioner.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-10-31

BARN:
Bockarna Bruse börjar skolan
av Bjørn F. Rørvik och Gry Moursund, Lilla Piratförlaget

Ok, vi testar en vecka eller två. Det säger Bockarna Bruse när de får ett brev om att de måste börja skolan. Men det blir betydligt mer spännande än de tänkt sig. För rektorn visar sig vara det skräckinjagande Trollet. När bockarna kommer på besök har han fastnat med näsan i kopieringsmaskinen. En sanslös, rolig bok som tvingat ner Jo Nesbø från översta platsen på norska topplistan. Extra bonus: Pija Lindenbaums översättning.

ROMAN:
En trogen kvinna
av Jane Gardan, Weyler förlag

När Betty sagt ja till Edward möter hon en ung man med intensiva blå ögon och omedelbart uppstår en stark spänning mellan dem. »Det var bara en timme för sent«. Ändå finns han kvar som ett lockande orosmoment under hela hennes äktenskap. Ett fängslande triangeldrama och ett ömsint porträtt av en engelsk kvinna som växte upp i ett japanskt fångläger och försöker skaffa sig ett anständigt liv. Andra delen av en hyllad trilogi.

NOVELLER:
Kläderna
av Inger Edelfeldt, Norstedt

I mitt badrum hänger två små badrockar. Deras ägare är idag tonåringar. Men en gång var de två och fyra och badrockarna får mig att minnas en svunnen tid som gick alldeles för fort. I denna suveräna samling berättelser möter vi en rad människor som också minns scener i det förflutna där klädesplagg har spelat en stor roll. Det handlar om svartsjukedramer, passionshistorier, lyckliga och olyckliga stunder – kort sagt, själva livet.

FAKTA:
Sju år som spionchef
av Morten, Skjoldager Lind & Co

En inifrånskildring av danska polisens säkerhets- och underrättelse PET. Jakob Scharf, tidigare organisationens högste chef, avslöjar hittills okända operationer och hur polisen arbetar för att handskas med de terrorhot som riktas mot Danmark. Det har blivit en spännande, ytterst väldokumenterad bok som känns skrämmande aktuell med tanke på den nya vågen av dödliga terroraktioner runt om i Europa.

DECKARE:
Dolt i mörker
av Elly Griffiths, Forum

Det är inte i första hand för spänningens skull jag är en trogen läsare av serien om rättsarkeologen Ruth Galloway. Det är för hennes humor, självironi och avväpnande brittiska charm. Jag följer med intresse de olika turerna mellan henne och den mycket gifte kriminalinspektören Harry Nelson. När de nu tvingas arbeta tätt tillsammans för att lösa två mord och en rad försvinnanden blossar deras förbjudna känslor för varandra upp igen.

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren.
Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-10-31
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas