Boktips: ”Varifrån får de sina idéer?”
Se & läs | Boktips

Boktips: ”Varifrån får de sina idéer?”

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go´kväll.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-02-28

ROMAN

Krokas
av Elin Olofsson, W&W
Hon har perfekt gehör för snåriga relationer och livet i små samhällen på den svenska landsbygden. Året är 1949. Elsa Pettersson står i lanthandeln i Krokum när en ung tysk kvinna söker upp henne. Hon har med sig en samling brev som Elsa skrivit till en tysk soldat som dött under kriget. Det är upptakten till en färgstark, välskriven roman med en intrig som är så sinnrik och överraskande att den håller nerverna på helspänn till sista sidan.

MEMOARER

Hur jag lärde mig förstå världen
av Hans Rosling och Fanny Härgestam, Natur & Kultur
Vår svenska rockstjärna på den vetenskapliga himlen. Med sina pedagogiska statistikbubblor som visade att världen blev bättre och bättre, drev han publiken i extas. Han dog tyvärr i våras men hann skriva en bok om sitt liv. Om han hade något motto så måste det ha varit att ingenting är omöjligt. Att läsa om hans arbete i Afrika under oerhört svåra förhållanden är som att läsa en spännande äventyrsroman. En folkbildare i världsklass.

HISTORIA

Finska inbördeskriget
av Tobias Berglund och Niclas Sennerteg, Natur & Kultur
I januari 1918 utbröt ett blodigt inbördeskrig mellan de »röda« och de »vita« i Finland. På bara några månader hade 40 000 människor dött av strider, mord, svält och sjukdomar. Än idag finns det öppna sår i vårt grannland efter denna fasansfulla tragedi. Men om det vet vi förbluffande lite i Sverige. Med hjälp av ögonvittnesskildringar och arkivstudier har författarna lyckats skapa ett imponerande storverk som råder bot på okunskapen.

BARN 3-6 ÅR

Dumma teckning!
av Johanna Thydell och Emma Adbåge, Alfabeta
Det börjar så bra. Lillasyster Mint sitter mittemot sin tre år äldre storebror som ritar jättefint. Hon vill också rita jättefint men det går inte så bra. Hon blir allt argare över sin egen oförmåga och tillvarons orättvisor. Det här är en osedvanligt lyckad kombination av text och bild. Man känner varmt för lilla Mint när allting blir fel och pennan gör hål i pappret. DUMMA PENNAN! En rasande rolig, stökig bok som var en av årets självklara Augustnomineringar.

THRILLER

Jag hör sirenerna på gatan
av Adrian McKintyModernista
Nordirland på 1980-talet. Katoliker och protestanter försöker förgöra varandra via paramilitära organisationer. Belfast är ett inferno av exploderande IRA-bomber. Då ställs den självsvåldige kommissarien Sean Duffy inför sitt mest svårlösta brott hittills. Någon har placerat en torso i en resväska. Ibland undrar jag varifrån kriminalförfattare får sina idéer. En hårdför deckare med högt tempo, svart humor och rapp dialog.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-02-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas