Boktips: ”Vilken drabbande läsning!”
Böcker | Se & läs | Boktips

Boktips: ”Vilken drabbande läsning!”

Bland Ingalills boktips finns en mästerlig skildring av amerikansk historia, en klassisk amerikansk deckare och berättelsen om Helsingforspojken som förälskade sig i den rika familjens dotter.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-09-22

ROMAN:

Den svavelgula himlen
Kjell Westö, Bonniers
Finlandssvenske författaren Kjell Westö tillhör de lyckligt lottade som älskas av såväl läsare som kritiker. Han skriver med hjärtat. Hans personer lever. Den svavelgula himlen spänner från 1960-talet till vår tid och är en berättelse om vänskap, kärlek och familjeband. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av en rik familj och förälskar sig i dottern i huset. Fängslande om hur våra drömmar färgas av kön, klass och tidens gång.

BARN 6-9 ÅR:

Åskan
Ulf Stark,  Brombergs
I den sista boken Ulf Stark skrev innan han dog återvänder han till sin barndoms trakter i Stureby, en förort i södra Stockholm. Uffe och Bernt är bästa vänner och brukar smyga på kvarterets mest skräckinjagande granne. Han kallas Åskan för att han är jättestor, bullrig och livsfarlig. Men när Uffes mamma spelar piano brister Åskan ut i gråt. Ulf Stark tar avsked med en underbar historia om vänskap.

MEMOAR:

Mellan dem: Till minnet av mina föräldrar
Richard Ford, Brombergs
Fords pappa var handelsresande i tvättstärkelse. Under femton år åkte han runt i sitt distrikt i amerikanska Södern tillsammans med sin fru. De levde ett fritt, äventyrligt liv tills den dag sonen annonserade sin ankomst. Därefter fick pappan åka ensam och mamman tvingades bli hemmafru. En kärleksfull och osentimental berättelse om två människor som älskade och levde för varandra med sonen som ett klarsynt ögonvittne.

DECKARE:

Den stora sömnen
Raymond Chandler, Modernista
En klassiker i den hårdkokta amerikanska skolan, utsedd av tidningen Guardian till en av 1900-talets 100 främsta romaner alla kategorier. Här introduceras Phillip Marlowe, själva urtypen för den ensamme, desillusionerade privatdetektiven, som sett det mesta av våld och korruption i lagens utkanter. En rik, dödssjuk general utsätts för utpressning och kallar in Marlowe. Smart, välskriven och försedd med förintande repliker.

ROMAN:

Den underjordiska järnvägen
Colson Whitehead, Bonniers
En mästerlig skildring av en mörk period i amerikansk historia. Bokens titel syftar på ett hemligt nätverk som hjälpte slavar att fly norrut. Vi får följa Cora, en ung flicka som rymmer från ett fasansfullt liv på en bomullsplantage i Georgia. Hennes upplevelser under vägen mot en okänd framtid är drabbande läsning av ett slag jag sällan upplevt. Boken har vunnit det prestigefyllda Pulitzerpriset och National Book Award.

 

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-09-22
senioren-nr-6
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 6 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas