”En bok jag önskar många ska läsa”
Se & läs | Ingalill Mosander

”En bok jag önskar många ska läsa”

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll. Här ger hon några boktips.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-04-12

ROMAN:

En modern familj

Helga Flatland, Polaris
Vad händer i en familj när de 70-åriga föräldrarna efter 40 års äktenskap meddelar sina barn att de vill skiljas? Vi får följa tre syskons reaktioner och hur såväl deras inbördes som deras relation till föräldrarna förändras. Hur mycket vet vi egentligen om våra närmaste? En klok och insiktsfull beskrivning av äktenskapet som institution och om vår önskan att ha både trygghet och frihet. Utsedd till årets bästa bok av norska bokhandlarna.

FAKTA:

Väck läshungern!

Anne-Marie Körling, Brombergs

Det finns böcker jag önskar att många ska läsa. Det här är en sådan bok. Den vänder sig till föräldrar och far- och morföräldrar och förmedlar den lust och glädje som högläsning för barn kan innebära. Vi hör ständigt om hur läsandet bland unga sjunker. Det finns så mycket annat som lockar. Vad göra? Börja tidigt. Kapitlet om små barns förhållande till böcker är oemotståndligt. Personligt, inspirerande och utan pekpinnar. Läs och lär!

ROMAN:

Ormen i Essex

Sarah Perry, Bonniers

En storslagen roman om kärlek. Den lyckliga, okomplicerade, den smärtsamma, obesvarade, den förbjudna, obetvingliga. En ung, förmögen änka anländer med sällskapsdam och autistisk son till en by i Essex vid engelska kusten i slutet av 1800-talet. Bland befolkningen går ett rykte om att det finns en skräckinjagande, ormliknande varelse som orsakar död och fasa i deras närhet. En berättelse som fått alla pris en bok kan få i Storbritannien.

POCKET:

Finna sig

Agnes Lidbeck, Norstedts

Med briljant klarsyn dissekerar hon ett kvinnoliv. Tre roller finns utstakade – hon ska vara mamma, åtråvärd och vårdande. Bokens huvudperson Anna gör allt som står i hennes makt för att uppfylla dessa krav samtidigt som hon in i minsta detalj beskriver sitt beteende och äktenskap. En rakknivsvass debutroman som hyllats av en enig kritikerkår. Den skildrar en erfarenhet kvinnor gjort i alla tider: Att tvingas finna sig i att tas för given.

THRILLER:

Vaggvisa

Leila Slimani, Natur & Kultur

Författaren tackade nej när president Macron erbjöd henne posten som kulturminister. 2016 tilldelades hon det prestigefyllda Goncourtpriset för Vaggvisa, som nu finns på svenska. Det är en hypnotisk, andlöst spännande roman som tar upp ämnen som klass, etnicitet och svårigheten att kombinera barn och karriär. Ett framgångsrikt par anställer en barnflicka, som länge verkar perfekt tills hon visar andra oroande tendenser.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-04-12
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas