Boktips: En mästare knyter ihop trådar
Böcker | Se & läs | Boktips

Boktips: En mästare knyter ihop trådar

En roman om livsglädje, en deckare i bästa thrillerklassen, en barnbok om riktig kämpaglöd och en faktabok om att städning kan vara en rolig sysselsättning finns bland Ingalills recensioner.

Annika
Publicerad 2017-12-22

ROMAN:
Ärr
av Audur Ava Ólafsdottir Weyler

En 49-årig man som tänkte begå självmord får oväntat livslusten tillbaka. Det är den korta versionen. Den långa kan beskrivas som en oförglömlig läsupplevelse om vad det innebär att vara människa, vårt behov av att höra till och att vara behövd. Allt skildrat med en drastisk, för att inte säga vildsint humor. En osentimental, men känslomässigt stark roman som 2016 tilldelades Islands motsvarighet till Augustpriset.

DECKARE:
Sargad
av Flynn Berry, Louise Bäckelin Förlag

Nora åker hem till sin syster och hittar henne mördad. Hon blir förkrossad av sorg och rasande över polisens, i hennes tycke, oengagerade agerande. Nora börjar på egen hand undersöka hur hennes systers liv såg ut för att hitta mördaren. Berättelsen utvecklas till en suggestiv psykologisk thriller. Systern visar sig ha haft många hemligheter och upplösningen är magnifikt orkestrerad. Belönad med Edgar Award för bästa debutroman 2017.

BARN:
Godnattsagor för rebelltjejer
av Elena Favilli, Francesca Cavallo , Max Ström    

Det var en gång en simmerska som hette Yusra och bodde i Syrien. När kriget kom fick hon och hennes familj fly. När de satt i en överfull båt på väg till Lesbos gick motorn sönder. Då hoppade hon i vattnet och i tre timmar drog hon båten framåt tills den nådde land. Yusra är en av de 100 fantastiska kvinnor, vars liv kan tjäna som förebilder för flickor i hela världen. En bok som förmedlar hopp, livsglädje och styrka.

ROMAN:
Spionernas arv
av John le Carré, Bonniers

Vid 86 års ålder knyter han i hop de trådar som lämnats lösa sen George Smileys pensionering från brittiska underrättelsetjänsten. Och han gör det med den briljans som det anstår en mästare. En ny undersökningskommission börjar gräva i ett fall från det kalla kriget då två engelska agenter sköts ihjäl vid Berlinmuren. Var det rätt att offra människors liv i frihetens namn? En lysande roman, skriven på ett språk som är en ren njutning.

FAKTA:
Döstädning – Ingen sorglig historia
av Margareta Magnusson, Bonniers

Börja med kläderna. Sortera bort de du inte vill ha kvar. Sist ska du ge dig i kast med fotografierna. Annars fastnar du lätt i minnen från det förflutna. Råden är hämtade ur denna utmärkta bok som visar hur man ska göra för att rensa upp bland allt man samlat på sig under ett långt liv. I stället för att lämpa över allt på de anhöriga den dag döden slår till. Dessutom kan det vara skönt att ha ett hem i ordning medan man fortfarande lever.

 

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren.
Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll.

Annika
Publicerad 2017-12-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas