Boktips – Hans Roslings gripande testamente
Se & läs | Boktips

Boktips – Hans Roslings gripande testamente

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll. Här ger hon några boktips.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-05-22

HUNDAR:
Vänskap & varma tassar av 10 kända svenska författare
Brombergs
Jag vet kvinnor som sörjt sin hunds död mer än sin mans. Kärleken till en liten, mager, tilltufsad gatuhund i Indien fick en av bokens författare att tveklöst lägga ut 50 000 kronor för att kunna få hem henne till Sverige. Som icke hundägare läser jag med förundran och kanske lite avund om de starka känslor och den gränslösa lojalitet som tycks prägla relationen mellan en högt älskad hund och dess husse eller matte.

 

THRILLER:
München av Robert Harris
Bookmark
Han är en mästare på att kombinera verkliga och påhittade händelser. Nu har han tagit sig an förhandlingarna mellan den brittiske premiärministern Chamberlein och Hitler i München 1938. Engelsmannen ville desperat bevara freden. Hitler ville ha krig. Hur det gick vet vi alla. Men av detta historiska möte har Harris skrivit en briljant, nervkittlande spionroman, där vissa skeenden uppvisar skrämmande likheter med vår tid.

 

MEMOARER:
Hunger av Roxane Gay
Bonniers
När hon var 12 år blev hon gruppvåldtagen och djupt traumatiserad. Hon började äta och äta så att hennes kropp skulle bli så stor att den inte längre skulle utgöra en lockelse för män. Roxane Gay, doktor i retorik och högt ansedd författare, har skrivit en gripande, modig bok om att vara fet i en värld där fetma föraktas och böcker om mirakulösa viktminskningsdieter säljs i miljonupplagor. Skakande läsning som manar till eftertanke.

 

FAKTA:
Factfulness av Rosling
Natur & Kultur
Hans Roslings testamente till eftervärlden, hans sista försök att förändra människors sätt att tänka. Tillsammans med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling har han skrivit en bok som vänder upp och ner på de flesta av våra föreställningar om människors tillvaro på jorden. Den innehåller många häpnadsväckande ögonöppnare och när man läser är det nästan som man hör Hans Roslings röst, särskilt när han berättar fantastiska historier ur sitt liv.

 

BARN Från 3 år:
Dino deluxe av Sarah Sheppard
Bonnier Carlsen
En praktutgåva med det bästa ur Sarah Sheppards enastående faktaböcker om dinosaurier. Med sina färgstarka, roliga teckningar och enkla, informativa texter har hon återskapat en värld som fascinerat massor av små dinoälskare. I 162 miljoner år var de jättelika dinosaurier kungarna på jorden och alla andra djur gömde sig när de kom. Mest skräckinjagande var Köttgänget (Theropoda) som gärna åt upp varandra. Hu!

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-05-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas