Boktips: Tempot tar nästan andan ur mig!
Böcker | Konst | Se & läs | Ingalill Mosander

Boktips: Tempot tar nästan andan ur mig!

Bland Ingalills tips finns historien som vimlar av labyrinter, oväntade vändningar och falluckor, klokt och tankeväckande skrivet om att bli gammal och en skrämmande reportagebok om två skötsamma tonårsflickor som en dag försvinner.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-02-23

ROMAN

Sanning och skvaller

av Curtis Sittenfeld, Wahlström & Widstrand

Att göra en modern version av Jane Austens klassiker Stolthet och fördom – kan inte det betraktas som ett helgerån? Men om det är Curtis Sittenfeld som sitter framför datorn känner åtminstone jag en viss förtröstan. Och, mycket riktigt, hon har lyckats över förväntan. Det här är en underbar, rolig, romantisk, satirisk bok som jag sträckläste med stort nöje. Bara hennes skildring av dokusåpavärlden inifrån är värd varenda krona.

FAKTA

Konsten att bli gammal

av Wilhelm Schmid, Lind & Co

Alla vill leva länge men ingen vill bli gammal. En tysk filosof har skrivit en bästsäljare om hemligheten med att åldras lyckligt. Det var när han själv fyllde 60 som han insåg att tiden började ta slut. Hur skulle han på bästa sätt ta vara på de år som fanns kvar? Efter att ha fördjupat sig i ämnet listade han tio punkter som ska lära oss att leva väl medan vi åldras i ett samhälle som betraktar 40-åringar som föredettingar. Klokt och tankeväckande.

POCKET

Utmarker

av Arne Dahl, Månpocket

Kriminalassistent Sam Berger är frånskild, bitter på sin förra fru och lever för sitt arbete. Molly Blom från Säpo har en briljant hjärna och klättrar gärna i berg. Tillsammans överträder de alla tänkbara gränser för polisarbete under jakten på en seriemördare och håller ett tempo som nästan tar andan ur mig. Historien vimlar av labyrinter, oväntade vändningar och falluckor. Lösningen hittar det nya radarparet först när de börjar leta i sitt förflutna.

FAKTA

Två systrar

av Åsne Seierstad, Albert Bonniers Förlag

Varför åker unga kvinnor uppvuxna i väst till Syrien för att kämpa med IS? En dag försvinner plötsligt två skötsamma norsk-somaliska tonårsflickor. Föräldrarna blir förtvivlade när de får beskedet att deras döttrar anslutit sig till vår tids blodigaste rörelse. Med imponerande research rekonstruerar Seierstad flickornas värld och hur de har radikaliserats. En fascinerande och skrämmande reportagebok om en viktig, högaktuell fråga.

BARN

God natt har jag sagt

av Gunilla Hansson, En bok för alla

En kväll när Max och Mia ska sova läser pappa om en tiger som smyger omkring i djungeln. I barnens huvud förvandlas våningssängarna till sovhyddor i vildmarken. För säkerhets skull bygger de ett jättetält i sängen och ligger dödstysta i mörkret. Då hörs ett prassel och Max blir vettskrämd och skriker: Tigern kommer! Tältet rasar och panik utbryter … En rolig bilderbok med stor igenkänningspotential. Från 3 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-02-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas