Boktips: ”Jag bara kapitulerar”
Se & läs | Värd varenda krona

Boktips: ”Jag bara kapitulerar”

Margaret Atwood är suverän när hon skildrar ett möte mellan en impotent kulturman och en ung kvinnlig doktorand, skriver Ingalill Mosander.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-01-12


BERÄTTELSER

Den frystorkade brudgummen

Atwood, brudgummenav Margaret Atwood, Norstedts

Bara hennes version av en åldrande kulturman i form av den gravt impotente poeten Gavin är värd varenda krona. Margaret Atwood är suverän när hon skildrar ett möte mellan honom och en ung kvinnlig doktorand där bägges förväntningar går i kvav. Boken består av nio berättelser i vilka hon mentalt klär av sina karaktärer in på bara benknotorna, och hon gör det med en sådan rakknivsvass formuleringsglädje att jag bara kapitulerar.


DECKARE

En kvinna i blått

Elly Griffiths, En kvinna i blåttav Elly Griffiths, Forum

En kombination av deckarspänning, kulturhistoria och huvudpersonernas privatliv i exakt rätt proportioner. Man kan lägga till engelsk charm och ironisk humor. Det här är senaste delen i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway, vars kunskaper är ovärderliga för den mycket gifte kriminalkommissarien Harry Nelson när han ska lösa morden på två unga kvinnor. Samarbetet kompliceras av deras förbjudna känslor för varandra.


ROMAN

Björnstad

Backman, Björnstadav Fredrik Backman, Piratförlaget

Han har lyckats hitta en väg in i den svenska folksjälen. Först med boken om Ove, som var tionde svensk har köpt. Och nu med en drabbande berättelse om vad ett ishockey-lag kan betyda för ett samhälle, som kämpar för att överleva i en utrotningshotad landsbygd. Det är en insiktsfull, storslagen skildring av idrottens kultur, om klass, manlighet, identitet och vilka våldsamma friheter en hockeyhjälte kan ta sig och ändå komma undan med.


BARN

Pudlar och pommes

Lindenbaum, pudlar pommesav Pija Lindenbaum, Lilla Piratförlaget

Tre hundar bor i ett land där det är kanonbra nästan jämt. Men solen skiner så starkt att marken torkar och vattnet tar slut. När det bara finns en potatis kvar att äta ger de sig ut på havet i en liten båt. De ror och ror. Ingenstans syns land. En dag ser de en strand med några pudlar som vinkar åt dem. Pija Lindenbaums skildring i ord och bild av flyktingkrisen gör den begriplig även för små barn.


FAKTA

Arthur

arthur, lindnordav Mikael Lindnord, Forum

Berättelsen om Arthur är oemotståndlig och gripande. Även för mig som aldrig haft någon hund. Historien börjar mitt i regnskogen i Ecuador. Där får den svenske idrottaren Mikael Lindnord syn på en tilltufsad hund. Han slänger åt honom en köttbulle. Sen följer hunden efter honom. Uppför höga berg, leriga fält och iskallt vatten.
Idag bor Arthur, som hunden döpts till, tillsammans med Mikaels familj. Den perfekta presenten till djurvänner.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-01-12
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas