Boktips: ”Sträckläsning på hög nivå”
Se & läs

Boktips: ”Sträckläsning på hög nivå”

Barn som vuxen, faktaälskaren eller fiktionsslukaren. Ingalill Mosanders boktips innehåller någonting för alla.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-12-23

ROMAN:

Hennes nya namn

Elena Ferrante, Norstedts
Andra delen i serien om väninnorna Lila och Elena från Neapels fattigkvarter. Den fortsätter att skildra männens makt över kvinnorna och kvinnornas kamp att själva få styra sina liv. Lina har gift sig rikt men olyckligt. Elena fortsätter enträget att studera. Deras vänskap pendlar mellan maktkamp och kärlek. Att Elena Ferrantes identitet avslöjats minskar inte den höga kvaliteten på hennes böcker. Risken är väl att hon aldrig mer skriver en roman.

ROMAN:

De oroliga

Linn Ullmann, Bonniers
Det här är en lysande bok. Trots alla tusentals artiklar och böcker som skrivits om hennes berömda föräldrar Ingmar Bergman och Liv Ullmann är det först nu vi får lära känna dem på riktigt, inifrån. Linn Ullman var ett älskat men övergivet barn av två självupptagna konstnärer. Vid 50 års ålder skildrar hon dem kärleksfullt och med ett visst överseende. De ville vara barn och ha någon som tog hand om dem när de gått vilse och längtade hem.

MEMOARER:

Duvornas tunnel

John le Carré, Bonniers
Hans mamma rymde när han var fem år. Fadern var en osannolik bedragare, som levde storslaget på andras bekostnad när han inte satt i fängelse. Sonen började sin karriär som brittisk underrättelseagent för att senare lyckligtvis övergå till att skriva böcker. När han nu vid 84 års ålder berättar om sitt, minst sagt, händelserika liv gör han det med en oemotståndlig kombination av briljans och humor. Underhållande sträckläsning på hög nivå.

BARN:

Badbaljan. En historia om allting

Per Gustavsson, Natur & Kultur
Varifrån kommer alla djuren? Och planeterna? Och människorna? Det finns mycket för barn att undra över och det gör de också. Lotten älskar att bada i badbaljan. Men tänk om det inte fanns något vatten! Då skulle det inte finnas något liv, säger pappa.
Och sen följer en spännande skapelseberättelse med fantasifulla teckningar som förklarar hur allt blev till. En pedagogisk fullträff som känns väldigt efterlängtad och lärorik.

POCKET:

Dumskallarnas sammansvärjning

John Kennedy Toole, Norstedts
En kultbok som ständigt kommer i nya upplagor och älskas av generation efter generation. Tyvärr fick författaren aldrig uppleva framgången. Han försökte i åratal få sin bok utgiven men förgäves. 1969 tog han sitt liv.
Men hans mamma gav sig inte och 1981 publicerades den postumt, betraktades som ett komiskt mästerverk och belönades med Pulitzerpriset. Boken handlar om en fet, korvälskande 30-åring på korståg mot den moderna tiden.
Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-12-23
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas