Se & läs | Ingalill läser

Boktips: ”Höll mig vaken in på småtimmarna”

Romaner, thrillers, deckare, barnböcker eller biografer - vad passar dig? Ingalill Mossanders boktips innehåller stor bredd.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-01-26

Ljuset vi inte ser

 

 

 

 

 

Roman:

Ljuset vi inte ser

av Anthony Doerr, Bookmark

Boken handlar om två barns svåra upplevelser under andra världskriget. En blind flicka som lever med sin pappa i Frankrike och en föräldralös, fattig pojke på ett barnhem i Tyskland. Jag medger att det låter väldigt sorgligt men låt er inte avskräckas. Det är en mycket fängslande berättelse som höll mig vaken till långt in på småtimmarna. Vinnare av Pulitzerpriset 2015 i konkurrens med Joyce Carol Oates och Richard Ford.

Den som glömmer Arnaldur Indridason

 

 

 

 

 

Deckare:

Den som glömmer

av Arnaldur Indridason Norstedts

Det vilar ett svårmod, en sorg över människors grymhet i denne isländske författares böcker. Vilket inte hindrar dem från att vara oerhört spännande. Det är 1979. Ett lik hittas i närheten av en amerikansk militärbas på Island. Kriminalpolisen Erlendur Sveinsson misstänker att mordet har en koppling till basen. Långsamt och systematiskt gräver han och hans kollegor fram den skrämmande sanningen trots hårt motstånd från amerikanarna.

Isaac_webb

 

 

 

 

 

Biografi:

Isaac Grünewald – modernist och människa

av Per I. Gedin Albert Bonniers förlag

Fascinerande om en färgstark och stridbar konstnär som banade väg för modernismens genombrott i Sverige. Uppvuxen i en extremt fattig judisk familj med tretton barn utvecklade han ett starkt revanschbehov och lät bygga en villa i Saltsjöbaden på 700 kvadratmeter med 15 rum. Grünewald utsattes för grova antisemitiska påhopp och sablades ner av kritiken, innan han blev publikens gunstling och slutligen utsågs till professor.

Den långa resan, Ilon Wikland, Rose Lagercrantz

 

 

 

 

 

Barn:

Den långa, långa resan

av Rose Lagercrantz och Ilon Wikland, Brombergs

Sällan har en nyutgåva av en bok känts lika viktig. Ilon Wikland, som illustrerat Astrid Lindgrens böcker, var ett ensamkommande flyktingbarn. Hon flydde i en liten, ranglig båt över Östersjön från sitt hemland Estland, som invaderats av sovjetiska soldater. Det var för 70 år sedan, men samma sak ser vi just nu hända runt om i Europa. En djupt gripande skildring av ett barns utsatthet som går rakt in i hjärtat. Bilderna är oemotståndliga. Åldersgrupp 6 – 9 år.

Mr Mercedes, Stehphen King

 

 

 

 

 

Storpocket:

Mr Mercedes av Stephen King

Albert Bonniers förlag

Inspirerad av en verklig händelse som inträffade i USA, där en kvinna körde in sin bil i en McDonalds-restaurang. I boken plöjer en Mercedes rakt igenom en människohop och lämnar många döda och skadade efter sig. Men gärningsmannen förblir okänd. Tills en dag en pensionerad polis får ett brev från honom. Inga monster eller skräckinjagande varelser, bara oavbruten spänning och en rad underhållande personporträtt. Kings första renodlade thriller är en fullträff.

Text: Ingalill Mosander

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-01-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas