Se & läs | Boktips

Osentimentalt om livet efter 60

Seniorens litteraturskribent Ingalill Mosander har läst Elena Ferrante, Robert Harris och Erica Jong, med flera.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-06-06

ROMAN:

Rädd att dö

av Erica Jong, Norstedts

O_Jong_RÑdd att dî_ny.indd ”Vi går sällan på en tillställning där inte någon äldre bekant blir utburen på bår”. Så beskriver den åldrande skådespelerskan Vanessa Wonderman sitt liv som lyxhustru till en rik industrimagnat. Han har dessvärre problem med hjärtat samtidigt som Vanessas föräldrar är döende. Och som om inte det vore nog dör även hennes hund. Kanske låter det konstigt men det här är en rolig, livsklok bok med en befriande osentimental syn på livet efter 60.

 

 

BARN:

Fantastiska fakta om djur

av Maja Säfström Natur & Kultur

bokfantastiskta Jag blev lika fascinerad som den storögda femåring jag läste högt för. Vem visste att uttrar håller handen när de ska sova? Eller att grodpappor skyddar sina ungar genom att stoppa dem i munnen? Vi får också veta att krokodiler inte tuggar maten, utan sväljer stenar som hjälper till att krossa den i magen. Strutsar kan springa fortare än hästar men inte gå baklänges. En fantastisk bilderbok med tydliga teckningar och förbluffande innehåll. 3-6 år.

 

 

POCKET:

Än skyddar natten

av Anna Lihammer Historiska Media

bokSkyddarNatten Sverige 1935. Ett land där samhällsklimatet hårdnat och undfallenheten för Nazitysklands lakejer sprider sig bland maktens män.
Kommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson får i uppdrag att lösa mordet på en tysk nazist på jakt efter sina ariska rötter. Ängsliga potentater på UD befarar att brottet ska kunna utlösa en diplomatisk kris. Skriven med intelligens och tidskänsla och händelseförloppet blir så spännande att man tappar andan.

 

 

ROMAN:

Min fantastiska väninna

av Elena Ferrante Norstedts

bokFerrante Äntligen har Ferrantefebern nått Sverige. Och även jag läste som om jag var hypnotiserad. Det finns en mörk kraft och ett sug i berättelsen som är oemotståndligt. Boken handlar om Elena och Lila och deras vänskap i efterkrigstidens Neapel. De träffas när de är sex år och växer upp i en miljö präglad av våld, fattigdom och manligt förtryck. Trots att de går skilda vägar följs de åt livet igenom. Nu väntar jag otåligt på nästa del i romanserien.

 

 

ROMAN:

En officer och spion

av Robert Harris, Bookmark

bokSpionenUtsedd till Årets roman av British National Book Award. Robert Harris har skrivit en enastående historisk thriller som handlar om maktmissbruk på hög politisk nivå, visselblåsare och antisemitism.
Den bygger på en skandal som utspelades i Frankrike i slutet av 1800-talet. Då blev den judiske officeren Alfred Dreyfys oskyldigt dömd för landsförräderi och deporterad till Djävulsön. På mästerligt sätt lyckas Harris få boken att kännas kusligt aktuell.

 

Text Ingalill Mosander

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-06-06
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas