Böcker | Se & läs | Boktips

Boktips: Briljant underhållning och vidriga övergrepp

Har du koll på höstläsningen? Ingalill Mosanders boktips innehåller mästerliga skildringar och en förträfflig bok om internet.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-10-17

ROMAN:

melrose1Romanerna om Patrick Melrose

Edward St Aubyn, Bonniers
Sällan har jag läst en bok där man kastas lika brutalt mellan briljant underhållning och vidriga övergrepp. Författaren tillhör en av Englands äldsta och anrikaste familjer och det är sitt eget liv och uppväxt han skildrar. Beskrivningen av den brittiska överklassen är rakknivsvass, bitsk och rolig. Boken innehåller tre korta romaner och när BBC 2015 rankade de 100 bästa brittiska romanerna genom tiderna fanns den med på listan.

SJÄLVBIOGRAFI:

hur-jag-dog1Hur jag dog

Niklas Ekdal, Brombergs
Det här är paradoxalt nog en storslagen kärleksförklaring till livet och en osentimental skildring av en nedstigning i avgrunden. Under en fotbollsmatch krockar Niklas Ekdal med en motspelare, får en hjärnskakning och drabbas av en djup depression som kulminerar i ett självmordsförsök. 1500 människor tar livet av sig varje år, fler än de som dör i trafikolyckor. En viktig, stark och välskriven bok, väl värd en stor läsekrets.

BARN:

Så funkar Internetinternet1

Karin Nygårds och Johanna Kristiansson, Bonnier Carlsen
En förträfflig ABC-bok om en företeelse som blivit en naturlig del av våra liv. Och den funkar lika bra för vetgiriga barn som för deras, kanske något handfallna, mor-och farföräldrar. Vad betyder algoritm? Eller streaming? Hur undviker man virus och maskar? Hur hittar man på smarta lösenord? Vad ska man som barn akta sig för på nätet? Youtube används idag av en tredjedel av världens befolkning. Och vad tittar de mest på? Kattungar.

THRILLER:

Den som finnerking1

Stephen King, Bonniers
Morris Bellamy dyrkar författaren John Rothstein. När denne slutar skriva beslutar sig Bellamy för att skjuta ihjäl honom. Sagt och gjort. Han tar Rothsteins pengar och efterlämnade manuskript, lägger alltihop i en väska som han gömmer i en skog. Många år senare hittas den av en liten pojke. Vad som sedan händer är något av det mest spännande och utstuderade jag läst. En mästerlig skildring av besatthet och dess konsekvenser.

POCKET:

Djursholm Sveriges ledarsamhälledjursholm1

Mikael Holmqvist, Atlantis
Originalet var en tegelsten på 700 sidor. Den nyutkomna pocketversionen är förkortad och omarbetad och betydligt mer lättillgänglig. Författaren är professor i företagsekonomi och det han, kort sagt, kommer fram till är att Djursholm är ett ledande samhälle inte på basis av dess intellektuella överlägsenhet eller utbildningsnivå, utan genom dess sociala kultur och livsstil – hur invånarna pratar, rör sig, klär sig. Fascinerande läsning.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-10-17
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas