Böcker | Se & läs | Böcker

Giolito hypnotiserar

Jag läste som vore jag hypnotiserad, skriver Ingalill Mosander om Malin Persson Giolitos "Störst av allt".

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-09-27

ROMAN:

Störst av alltgiolito

av Malin Persson Giolito, Wahlström&widstrand
Efter att jag läst första sidan var jag fast. Sedan fortsatte jag att läsa som vore jag hypnotiserad. Det här är en lysande roman, som höjer sig över det mesta som getts ut under senare år i spänningsgenren. Maja, 18, sitter på golvet i sitt klassrum i Djursholms gymnasium. Hon är den enda överlevande. Alla andra är skjutna. Ett rättegångsdrama om kärlek och klass, liv och död och ett oförglömligt porträtt av en ung flicka.


POESI
:

furstenDen lille fursten

av Barbro Lindgren och Eva Eriksson, Karneval
Jag älskar den här boken. Den handlar om en liten pojke och hans pappa och är helt oemotståndlig. Barbro Lindgren har inspirerats av sitt yngsta barnbarn Nino, och Eva Erikssons teckningar av den lille fursten, som pojken kallas, är underbara. Barnet springer ut i världen och fadern springer alltid efter. Det är ingen tvekan om vem som bestämmer. Den perfekta presenten till nyblivna föräldrar och mor- och farföräldrar.


SAKPROSA
:

1947  1947

av Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur
En enastående tidskrönika, indelad i tolv kapitel, ett för varje månad. 1947 är året då freden undertecknades i Paris, Simone de Beauvoir träffar sitt livs kärlek i den amerikanske författaren Nelson Algren, jihadismen föds i Egypten och en kommitté får i uppdrag att lösa Palestinafrågan på fyra månader. Författaren blandar fakta och skönlitterära betraktelser, öppnar en ny värld för oss och berättar sin egen judiska släkts historia.


THRILLER
:

kobraKobra

av Deon Meyer, Weyler förlag
Deon Meyers böcker kan läsas som dramatiserade tidsdokument. Kobra är en hisnande, actionladdad thriller, där MI6, en korrumperad president och skattesmitande miljardärer slåss om utrymmet. Sydafrikanen Deon Meyer har i internationell press beskrivits som en av den här planetens bästa kriminalförfattare och jag kan bara hålla med. En matematikprofessor från Cambridge kidnappas, hans tre livvakter dödas och spelet kan börja.

 

POCKET: 

myttingSimma med de drunknade

av Lars Mytting, Månpocket
En av årets stora läsupplevelser, som belönats med Norska Bokhandlarpriset. En ung man lever på en fjällgård i Norge. När hans farfar dör avslöjas en rad familjehemligheter, hemligheter som han först nu får chansen att ta del av. Och det är ett fascinerande drama som uppdagas med ett innehåll av såväl passion som pengar och politik. Romanen är skriven på en sinnlig prosa, där varje doft, smak och beröring varsamt mejslas fram.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-09-27
senioren-nr-6
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 6 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas