Böcker | Se & läs | Boktips

Boktips – Om kvinnor, skratt och tårar

Från diskbalja till deckare och från "miss Blackpool" till Mamma mu. Ingalill Mosander tipsar om bra läsning.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-08-05

Roman:

Ta itu

Ta itu, Kristina Sandbergav Kristina Sandberg, Norstedts
Ska det här vara hela mitt liv, hörde jag min mamma säga när hon stod över diskbaljan. Hon var hemmafru med tre barn på det radikala 70-talet. Jag tänkte på henne när jag läste den här mästerliga romanen som visar hur nedbrytande det kan vara att tvingas leva inom fyra väggar och vara ekonomiskt beroende av en man. På en exakt prosa beskriver hon en osäker kvinnas försök att skapa sig en egen tillvaro, alla krav till trots.

Pocket:

Måltavla

av Ingrid Hedström, Alfabeta
Måltavla, Ingrid HedströmFörra årets bästa svenska deckare enligt mitt förmenande. Bara öppningsscenen får pulsen att stiga oroväckande. Tronföljaren, madonnalikt vitklädd, kommer ut på Lejonbacken med sitt barn i famnen. Bland de flaggviftande undersåtarna gömmer sig en man med ett skjutklart vapen. En nagelbitare om det näthat som drabbar framgångsrika kvinnor och frågan är om avsändarna vågar omsätta sina hot i verkliga handlingar.

Roman:

Funny girl

Funny Girl, Nick Hornbyav Nick Hornby, Forum
Det har alltid ansetts finare att få folk att gråta än att skratta. Trots att det sistnämnda är mycket svårare. En som behärskar konsten att skriva underhållande på hög litterär nivå är denne engelske författare.
Hans nya bok handlar om Barbara, som utses till 1964 års fröken Blackpool men som omgående abdikerar för att göra karriär i London. En hyllning till populärkulturens guldålder, skrattet och de snabba replikerna.

Barn:

Mera fart Mamma Mu!

Mera fart mamma mu, Wieslander, Nordqvistav Jujja Wieslander (text) och Sven Nordqvist (bild), Rabén & Sjögren
En ko som har på sig ett cyklopöga för att kunna se under vattnet och hälsa på fiskarna. Och en kråka som med hjälp av en cykelslang skapar en propeller till en racerbåt. Något sådant händer nog bara i sagoböcker.
Nu är det 25 år sen den första boken om Mamma Mu och Kråkan kom ut och de har sen dess översatts till 30 språk. Det senaste nyskottet präglas av samma fantasifullhet, värme och galenskap som sina föregångare. 3-6 år.

Noveller:

Handbok för städerskor

Handbok, Lucia Berlinav Lucia Berlin, Natur & Kultur
Återupptäckten av romanen Stoner av John Williams blev en världssensation. Nu är det dags igen. Lucia Berlin, död 2004, har kallats Amerikas bäst bevarade hemlighet.
På ett glasklart språk och med drastisk humor skrev hon om sitt liv i form av färgstarka, drastiska noveller. Och vilket liv sen! Läs hennes sanslösa berättelse om sin morfar som var den bäste tandläkaren i västra Texas. Själv kapitulerade jag fullständigt.

Ingalill Mosander
Publicerad 2016-08-05
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas