En folkbildare av bästa slag
Se & läs | Boktips

En folkbildare av bästa slag

Hamlet som pekbok, går det? Ja, utmärkt enligt Ingalill Mosander som också tipsar om spänning, historia, Zadie Smiths senaste och Marie Göranzons biografi.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-11-27

ROMAN:

Swing Time
Zadie Smith, Bonniers

Hennes bästa roman – hittills. Skarpsynt, briljant och underhållande. Hon utforskar ras, kön och klass mot bakgrunden av den globaliserade värld vi lever i. Två flickor drömmer om att bli dansare. Den ena lyckas, den andra blir assistent till en världsberömd popstjärna och det är en hisnande upplevelse att få följa med på deras resor jorden runt. Enastående om vänskap, ursprung, media, rotlöshet, fattigdom. Och dans, mycket dans.

MEMOARER:

Vrålstark & skiträdd
Marie Göranzon och Stina Jofs, Norstedts

Marie Göranzon är en av Sveriges främsta skådespelerskor och har tillhört Dramatens ensemble i 50 år. Hon har arbetat med de största regissörerna, spelat mot mäktiga kollegor, genier och bråkstakar. Här berättar hon öppenhjärtigt om uppväxten, rollerna, barnen och, inte minst, kärleken. Marie Göranzon är känd för sitt mod och civilkurage och vågar säga vad hon tycker. En fängslande bok, välskriven och personlig utan att bli privat.

SPÄNNING:

Långt fall
Denise Mina, Forum

Ett mästerligt bidrag till den kriminallitterära trend som kallas »True crime«. Boken handlar om en av Skottlands mest ökända seriemördare och är en djupdykning ner i våld, ondska och brottslighet. Morden inträffade på 1950-talet och Denise Mina har skrivit en kriminalroman som innehåller rättegångsscener där verkligheten överträffar dikten med råge. Den inblick man får i mördarens självbild är svindlande och oerhört skrämmande.

FAKTA:

1918
Per T Ohlsson, Bonniers

Han är en folkbildare av bästa slag och lyckas skriva så intresseväckande att jag sträckläser boken. Men så har han också valt ut ett av de mest dramatiska åren i den svenska historien, då viktiga händelser inträffade slag i slag. Vi fick allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Spanska sjukan skördade 27 000 offer. Folk svalt och man odlade grönkål på Karlaplan. Kungen förberedde sig för att fly. Ingmar Bergman föddes. Ja,läs själva!

PEKBOK:

Titta Hamlet

Barbro Lindgren och Anna Höglund, Karneval
Jag älskar den här boken. Två av Sveriges största konstnärliga begåvningar har gjort en pekbok för vuxna av Shakespeares mest berömda drama Hamlet. Och jag trodde väl aldrig att denna sorgliga historia skulle få mig att skratta så mycket.
Boken är en kombination av korta, halsbrytande meningar och bilder som tillför en dimension av sorg, ensamhet och död. En genial, lätt vansinnig tolkning av ett av världslitteraturens största mästerverk.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-11-27
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas