Se & läs | Boktips

Boktips: Om krig och universums oändlighet

Vad läser du just nu? Här är böcker för den historieintresserade likväl som för spänningssökaren.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-12-25

Ingalill Mosander tipsar om en rå och rolig Augstprisnominerad roman, den sanslösa berättelsen bakom Arla, historien om Sverige under andra världskriget, deckare från skånska landsbygden och en barnbok om förlust.

Roman:

Jag for ner till bror

av Karin Smirnoff
Polaris
En sensationell debutroman som nominerats till Augustpriset. Den är rå, våldsam och rolig. Språket är nyskapande med humor och svärta och hon skriver i den stora västerbottniska traditionen. Jag kom att tänka på Torgny Lindgren under läsningen. Huvudpersonen Janna Kippo återvänder efter många år till sin hemby där hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Det är svårt att göra romanen rättvisa med en kort text. Den måste läsas!

Sakprosa:

Mamma är galen och pappa är full

av Fredrik Sjöberg
Bonniers

Jag kommer aldrig mer att kunna köpa ett paket mjölk från Arla utan att tänka på den här sanslösa släkthistorien. Fredrik Sjöberg är en egensinnig, rolig författare som tar sig an udda livsöden med imponerande frenesi. På 1870-talet startade en driftig kvinna ett mejeri och en mjölkaffär söder om Trollhättan, som växte över alla bräddar. Skildringen av hennes ättlingars häpnadsväckande liv är oemotståndlig läsning.

Historia:

Landet utanför

av Henrik Berggren
Norstedts

Första delen i en trilogi om Sverige under andra världskriget. Del 1: 1939-40. Europa stod i brand. Stockholm hade blivit centrum för spioner från olika stormakter. Skulle Per Albin kunna hålla oss utanför kriget? Sveriges försvar var inte alls gott.
En fascinerande och initierad skildring av det politiska spelet på hög nivå. Samtidigt pågick vardagslivet som vanligt. Lysande läsning om en tid som tidigare varit ganska styvmoderligt behandlad.

Deckare:

Vintereld

av Anders de la Motte
Forum
Han har skaffat sig en ny, mindre blodtörstig läsekrets efter sina hårdkokta thrillers i storstadsmiljö. Numera utspelas böckerna på den skånska landsbygden där han själv växte upp. Vintereld pendlar mellan brott i det förflutna och utredningar i nuet. En kvinna reser till ett samhälle i Skåne för att hämta sitt arv. Då börjar hemligheter från det förflutna komma upp till ytan. Välskriven och spännande. Nominerad till årets bästa deckare.

Barn:

Mitt fönster mot rymden

av Oskar Kroon och Josefin Sundqvist
Brombergs

Gurkan och hans pappa brukade ligga på sängen och titta på stjärnorna. Hans mamma forskade om svarta hål. Det var pappa som lagade mat, städade och höll Gurkan i handen när de gick till skolan. Men en dag förändrades allt. Det började med att pappas hosta aldrig gick över.
Med exakt tonträff skildras ett barns funderingar över såväl universums oändlighet som myrornas märkvärdiga liv. Men mest över hur det ska gå för pappa.

Text: Ingalill Mosander
Bokrecensent för Senioren. Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll. 

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-12-25
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas