Boktips: Den boken nästan golvade mig!
Se & läs | Ingalill Mosander

Boktips: Den boken nästan golvade mig!

Norsk spänning, amerikansk socialrealism och en svensk släktkrönika finns bland boktipsen. Läs!

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-12-04

Biografi:

Hovjuvelerarens barn
av Gunnar Bolin, Bonniers
En hel helg satt jag försjunken i denna enastående släktkrönika. Den handlar om den välkände radioreportern Gunnar Bolins egen familj och framställningen går tillbaka till slutet av 1800-talet. Det är en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer och har blivit såväl en lärorik historielektion som en fängslande skildring av en rad färgstarka personer med livserfarenheter vi vanliga svenskar knappt kan föreställa oss.

Roman:

The Mars Room
av Rachel Kushner, Bookmark
Den här boken nästan golvade mig. Det är en rasande, oförsonlig skildring av livet i ett högsäkerhetsfängelse för kvinnor i Kalifornien. Romy Hill arbetar som strippa för att försörja sig och sin sexåriga son. En dag dödar hon sin förföljare och döms till två på varandra följande livstidsdomar. Så briljant och övertygande skriven att man tror att den är dokumentär, ett snitt ur dagens amerikanska verklighet.

Deckare:

Det innersta rummet
av Jørn Lier Horst, Bonniers
En norsk socialdemokratisk före detta minister dör och i hans sommarstuga hittas 80 miljoner kronor i kontanter. Tanken svindlar. Inte minst för kommissarie William Wistling som får i uppdrag av riksåklagaren att ta reda på varifrån pengarna kommer och varför.
Under stort hemlighetsmakeri börjar Wistling systematisk gräva fram sanningen och hela händelseförloppet utvecklas så småningom till ett gastkramade drama.

Biografi:

Anders Wiklöf, murarens son
av Staffan Bruun, Schildts & Söderström
Jag älskar böcker där verkligheten överträffar dikten. Det här är en sådan bok. Med råge. Anders Wiklöf växte upp i ett fattigt arbetarhem på Åland med en blind mamma och är idag öarnas rikaste man.
Med okuvlig energi och en enastående affärsbegåvning har han skapat ett enmansföretag som 2018 omsatte ca 3,7 miljarder. Fascinerande om en man för vilken ingenting är omöjligt och som inte glömt sitt ursprung.

BARN:

Ensam med min bror
av Ulf Stark och Jockum Norström, Bonniers Carlsen
Även efter sin död fortsätter Ulf Stark att sprida den oförglömliga läsglädje jag alltid förknippat med honom. Nu kommer en ny version av hans ömsinta, nostalgiska skildring av den sista barndomssommaren. En sjuårig pojke och hans äldre bror tillbringar några veckor på Möja. Deras föräldrar är bortresta.
Berättelsen pendlar mellan rädsla, ensamhet och eufori. Och en önskan att snabbt bli stor. Utmärkt illustrerad.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-12-04
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas