De är nominerade
Foto: Frida Andersson Johansson
Nyheter | Böcker

De är nominerade

På Bokmässan i Göteborg avslöjas läsarnas val av Årets bok. Nyfiken på de nominerade? Ingalill Mosander har tipsat om flera av dem.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-04-24

Idel kvinnlig publik var det när Bonnier Bokklubbar bjöd in till avslöjandet om vilka tolv böcker som nominerats till Årets bok under Världsbokveckan. Men bland författarna finns både kvinnor och män. Seniorens bokskribent Ingalill Mosander har tipsat om fyra av de nominerade böckerna i tidigare nummer av Senioren.

Vilken bok som väl blir Årets bok avslöjas på höstens bokmässa i Göteborg och det är läsarna som väljer genom att rösta. Här hittar du Ingalill Mosanders tips, samt övriga nominerade:

DECKARE:

Järtecken

Christoffer Carlsson 
Bonniers

Ligger ondskan i blodet? En ung pojke sörjer en älskad morbror som dömts för mord på sin flickvän. Han undrar om han själv är märkt av järtecknet, att också han en dag ska begå ett våldsamt brott. Berättelsen utspelas i Marbäck, en by i Halland. Hur påverkas de anhöriga som ska leva vidare? Och var det verkligen rätt mördare? En mycket skickligt iscensatt roman, vemodig och spännande, som ett snitt ur verkligheten.

Stormvarning

av Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand

I den aldrig sinande floden av svenska deckarförfattare finns det några som skiljer ut sig. Maria Adolfsson är en av dem. Med ett obönhörligt driv i språket tvingar hon läsaren att frenetiskt vända blad efter blad. Historien utspelas på Doggerland, en påhittad ö i Nordsjön. Intrigen är spännande och trovärdig, persongalleriet fyllt av utmejslade karaktärer och kriminalinspektör Karen Eiken Hornby ett rent nöje att få lära känna.

ROMAN:

Manhattan Beach

Jennifer Egan
Bonniers

Jag sögs obevekligt in i denna fascinerande berättelse som utspelas under andra världskriget i New York. Anna Kerrigan försörjer sin mor och syster som dykare, den första kvinnliga någonsin. Fadern har försvunnit. Ett möte med Dexter Style, en gangster som gift in sig i societeten, förändrar hennes liv. Beskrivningen av miljöerna och människorna är lysande. Och det gäller även sexscenerna – något många författare går bet på.

THRILLER:

Vaggvisa

Leïla Slimani,
Natur & Kultur

Författaren tackade nej när president Macron erbjöd henne posten som kulturminister. 2016 tilldelades hon det prestigefyllda Goncourtpriset för Vaggvisa, som nu finns på svenska. Det är en hypnotisk, andlöst spännande roman som tar upp ämnen som klass, etnicitet och svårigheten att kombinera barn och karriär. Ett framgångsrikt par anställer en barnflicka, som länge verkar perfekt tills hon visar andra oroande tendenser.

Läs även Ulrika Palmcrantz intervju med Jonas Gardell, med anledning av hans roman Till minne av en villkorslös kärlek.

Övriga nominerade böcker är:

Silvervägen, av Stina Jackson, Forum
Det som göms i snö, Karin Gerhardsen, Bookmark
Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell, Norstedts
Påfågelsommar, Hanna Richell, Forum
Pachinko, Min Jin Lee, Polaris
Mörkret, Ragnar Jónasson, Modernista
En katts resedagbok, Hiro Arikawa, Nona
De dubbelt så bra, Bengt Ohlsson, Albert Bonniers

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-04-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas