Leva & uppleva | Tips

5 x museum i sommar

Sommarsverige är fullt av utställningar av allehanda slag. Här är några intressanta tips - från motorcyklar till blommiga tyger.

Anna Rask
Publicerad 2016-07-06

1: Hojar med historia

Indian-Foto-Johan-Lindqvist_webbSmåland förknippas ofta med motorcyklar, här är speedway och enduro populära publiksporter.
I sommar visar Eksjö museum motorcyklar från 1900-talet. Motorcykelmärket Indian skapades av Oscar Hedström från Lönneberga år 1901. Husqvarna byggde sin första motorcykel 1903 och är ett av världens äldsta motorcykelmärken. Husqvarna-fabriken gjorde bland annat den populära Silverpilen 1955-1965. Även i Eksjö tillverkades under 1910-talet motorcyklar av märket Hinden.
MC – hojar med historia visas på Eksjö museum 11 juni – 31 aug.

2: Se original från Disney-filmer

BraveLittleTailor2_©Disney_press_print_crop_webbNu ställs teckningar från Walt Disneys filmer ut, med originalteckningar från filmer som Snövit och de sju dvärgarna, Den lilla sjöjungfrun och Frost.
Många av Disneys animerade filmer är baserade på traditionella myter och sagor. Utställningen berättar hur man gjort dessa berättelser engagerande för en modern publik.
Disneys bildspråk utformades av traditionellt utbildade konstnärer, med tekniker som akvarell, kol, pastell, blyerts, gouache och digitalt måleri. Med hjälp av deras konstverk visar vi hur de gamla sagorna hålls vid liv.
Disney – Konsten att berätta: Nordiska akvarellmuseet, Skärhamn. T o m 4 sept.

3: Konstverk till folket – på tyg

Vad sägs om att klä sig i en Miró, eller knyta en Dalí-slips runt halsen? I början av 1900-talet ville progressiva konstnärer demokratisera konsten och tygtryck var perfekt för att sprida fin-konsten. Konsttextilierna trycktes först som tyglängder, men så småningom togs också plagg, accessoarer och möbler fram.
Utställningen presenterar ca 200 konsttyger från 1920- till 1970-talen med namn som Picasso, Dali, Matisse, Miró och Warhol.
Artist Textiles – Picasso till Warhol, Textilmuseet, Borås -25 sept

4: Josef Frank-mönster i rabatter

Butterfly_webbI sommar blir det högtidsstund för alla Josef Frank-älskare. Bland annat visas ett stort antal av formgivarens akvareller. Och på Millesgårdens nedre terrass har man skapat sommarrabatter och blomsterarrangemang, inspirerade av Josef Franks mönster och målningar.
Josef Frank – möbler – mönster – måleri. Millesgården, 21 maj-2 okt.

5: App-guide till arbetslivsmuseer

På land, i luften och ute på havet – överallt kan man hitta ett arbetslivsmuseum. I Museiguiden presenteras över 400 arbetslivsmuseer i Sverige, med bild, text, öppettider och kontaktuppgifter.
Nytt för i år är museiguiden som app, ladda ner den gratis på App Store eller Google play.

Anna Rask
Publicerad 2016-07-06
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas