Alla älskar padel
Jan Birgersson. Foto: Privat.
Leva & uppleva | sport

Alla älskar padel

Padel är en sport på frammarsch i Sverige. Antalet spelare och föreningar ökar dramatiskt. "Det är en ytterst lämplig sport för seniorer", säger Johan Håkansson som är svensk mästare i sporten.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-11

Padel är en racketsport som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash.
Men det är inte lika svårt eller slitsamt vilket är en av förklaringarna till populariteten.
Det håller Jan Birgersson, 70, i Helsingborg, med om. Han började spela padel redan för sex-sju år sedan.
– Man spelar två och två och det är inte lika jobbigt som att spela singel i tennis, det är lugnare. Jag har även spelat badminton vilket är ryckigare, säger Jan Birgersson.
Han slutade med tennis vid årsskiftet till fördel för just padel.
– I tennis har man ingen chans om bollen passerat en, men här har man bakväggen också så man får en andra chans.
Han spelar ibland med och mot yngre spelare men oftast med personer i hans egen ålder.
– Det blir lite lättare då och inte så hetsigt och ojämnt. Det går inte ut på att vinna utan man vill ha sin motion. Sen är det roligt att jaga en boll också, säger Jan Birgersson.
En av hans medspelare är en 85-årig man.
– Han är där ibland och spelar. Han springer inte så mycket, så vi som är yngre får springa mer. Men han är duktig på att slå, rena och fina slag. Ibland är han bara där och tittar på, för det sociala.

Startsträckan är jättekort och de flesta har roligt redan första gången.

I padel är just den sociala aspekten en viktig ingrediens.
– Att sporten både är rolig och social är en stor del av hemligheten. Eftersom man spelar två och två och banan är ganska liten är man alltid nära varandra vilket ofta lockar till härligt snack med många skratt, säger Johan Håkansson som driver sajten padelfeber.se och själv är dubbel svensk mästare i H45.
– Padel är en så enkel sport att börja med. Startsträckan är jättekort och de flesta har roligt redan första gången.
Varför är den så lämplig för seniorer?
– Du kan välja själv vilken nivå du vill spela på. Även om du är äldre och lite långsammare och inte lika ofta framme vid nät, har du lika roligt ändå. Det är en fin gemenskap på banan där man spelar både mot och med sina motståndare, säger Johan Håkansson.

Fakta padel

Padel är en racketsport som är en blandning av tennis och squash. Man spelar dubbel, 2 och 2, mot varandra. En normal padelplan har måtten 10 x 20 meter. Planen omges av glasväggar och galler. Glasväggarna får användas i spelet. Precis som i tennis spelar du över ett nät och det är även samma poängräkning som i tennis.

Ursprung: Padelns ursprung sägs vara Mexiko och sporten är störst i Sydamerika. Till Europa kom den på 1970-talet och är störst i Spanien. På senare år har den fått ett rejält uppsving i Sverige.

Anläggningar: 2018 fanns 201 anläggningar för padel i Sverige. 2020 hade den siffran stigit till 503. Eftersom många anläggningar har fler än en bana finns det sammanlagt 1 500 padelbanor i Sverige.

Bokningar: 2018 gjordes 190 000 bokningar av padelbanor. 2020 är den siffran närmare en miljon.

Antal som spelar: Ungefär 500 000 människor i Sverige beräknas spela padel.

Källa: Svenska Padelförbundet

Dölj faktaruta

Han nämner framför allt tre saker som gör att seniorer uppskattar padel:
* Det är en liten plan och man spelar alltid två mot två. Det gör att du kan bli passiv en stund när bollen går över till din medspelare.
* Det är roligt och socialt. Du kan prata mycket med medspelare och motspelare och det blir trevlig stämning.
* Bra underlag. Skönt och behagligt.
– Det finns många 65-plussare som spelar till exempel tennis och det är mycket tuffare för kroppen. När padel började bli stort väntade man sig en större anstormning av skador på muskler, knän och vader men den uteblev, säger Johan Håkansson och fortsätter:
– Även om det förekommer skador, som i alla idrotter, är folkhälsovinsten enorm. Ofta är det människor som inte har sysslat med någon annan idrott som börjar med padel och lika ofta är det personer som har hållit på med en idrott men slutat och nu hittat tillbaka. Så det är många nya som spelar. Inte minst har många kvinnor som börjat.

Nu måste man komma dit omklädd och det blir inte lika mycket socialt häng.

Pandemin har som bekant gjort att många seniorer dragit ner på sina aktiviteter men när samhället öppnar upp igen tror Johan Håkansson att det kommer att dyka upp många nya seniorer på padelbanorna.
– Hade inte coronan kommit hade ännu fler äldre spelat padel nu. Det är jag helt övertygad om. Men det kommer, säger Johan Håkansson.
Padel har varit tillåtet att spela under pandemin och Jan Birgersson spelar minst två gånger i veckan, ibland fler. Däremot är omklädningsrummen avstängda nu för att minska smittspridningen.
– Nu måste man komma dit omklädd och det blir inte lika mycket socialt häng. Annars stannar vi kvar efteråt och tar en kaffe och pratar om barnbarn och sjukdomar och krämpor man har. Du vet, vanligt snack, hur det är med knät och så vidare, säger Jan Birgersson.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas