De har en podd ihop
Leva & uppleva | Lyssna

De har en podd ihop

Två 70+män pratar om högt och lågt i podden Vid mogen ålder. Som lyssnare känner man sig underhållen, bildad och stimulerad.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-11-13

Varför blev det en podd, Hans Dalborg?
– Min äldsta dotter Johanna tyckte att jag som är så debattglad borde ha en podd. Jag hade ju hört om Alex Schulman och Sigge Ekroths podcast men inte så mycket mer. För att kunna köra igång behövde jag en person att samtala med och bad Gillis Herlitz, min gamla studie- och spexkamrat från Uppsalatiden. Han sa ja och vi körde igång podden i våras. Nu har vi talat in tretton program som går att lyssna på när som helst på dygnet från en dator, mobil eller surfplatta.

Vad pratar ni om, Gillis Herlitz?
– Tyngden ligger på frågor som rör äldre. Vi har talat om hälsa, om hjärnforskning, om humor förr och nu, trender i tiden, Nordkorea och Hasse Alfredson – ja, om allt möjligt mellan himmel och jord. Dessutom har vi intervjuat personer med anknytning till ämnena vi tar upp, som hjärnforskaren Martin Ingvar, sångaren Loa Falkman och dansaren Madeleine Onne. Vi försöker att hålla en lättsam ton och undvika att framstå som gnälliga gubbar.

Vi försöker hålla en lättsam tonGillis Herlitz

I avsnittet om språket, trädgården och bilen smyger sig dock lite gnäll in. Gillis ikläder sig rollen som gnällgubbe när svenska språkets förflackning och anglifiering kommer på tal. Hans retar upp sig på särskrivning och nämner roliga exempel: GRILLAD KYCKLING LEVER MED KUL POTATIS.

– Jag har tidigare irriterat mig på äldre herrar i keps som ska undervisa andra bilister hur de ska köra. Så det första jag gör numera är att ta av kepsen direkt så fort jag sätter mig bakom ratten, säger Hans.

Hur mycket förbereder ni er inför programmen?
– Vi förbereder oss inte alls utan talar spontant. Men intervjuinslagen gör vi separat. Vi var till exempel hemma hos Henrik Dorsin när vi intervjuade honom. Musiken hittar vi på själva, det kan bli I never promised you a rosegarden apropå misslyckade rosenrabatter eller SJ, SJ gamla vän när det handlar om tågförseningar.

”Vid mogen ålder”

Hans Dalborg, 76 år. Karriär: koncernchef i Skandia. Vd och koncernchef för Nordbanken, styrelseordförande i Nordea. Kabinettskammarherre vid Kungliga hovstaterna. Ordförande för Kungliga Operan och styrelseledamot i Konserthusstiftelsen.

Gillis Herlitz, 73 år. Fil dr i etnologi, antropolog. Har skrivit tio böcker som mest rör sig inom området kulturmöten. Föreläser, handleder, forskar. Har arbetat internationellt för Sida, UD och FN, under ett antal år bland annat i Afrika.

Vid mogen ålder

Podden Vid mogen ålder består hittills av tretton avsnitt, ca 35 minuter långa. Nya avsnitt läggs ut varannan onsdag.
Vill du lyssna på ett avsnitt?
Libsyn
Itunes

Du kan också ladda ner appen Podcaster eller Castbox på din mobil, surfplatta eller dator och söka efter Vid mogen ålder.

SPF Seniorerna har egna poddsändningar. Gå in på spfseniorerna.se och lyssna!

Dölj faktaruta

– Det enda vi får hjälp med är tekniken. Vi är de i särklass äldsta på firman och betraktas väl som ett exotiskt inslag. Men vår 32-åriga producent hävdar bestämt att alla som saknar äldre förebilder i form av en morfar eller farfar har glädje av att lyssna på oss. Skillnaden mot Alex och Sigge är väl att vi håller ett lite långsammare tempo.

Text: Gunilla Lindahl

 

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-11-13
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas