De ger ny stil åt mogna män
Leva & uppleva | Styling
Carina hjälper Carl-Gustaf att välja kläder. Kerstin färgar håret på Mads. Foto: Lina Arvidsson.

De ger ny stil åt mogna män

Carina Gorthon och Kerstin Denker har känt varandra i femtio år. Deras gemensamma passion är att förvandla äldre herrar till moderiktiga män.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-11-05

Det gäller att hänga med i svängarna när man träffar Carina Gorthon och Kerstin Denker. Båda är utåtriktade, pratsamma och skämtsamma. Båda är också paranta och välfriserade. Carina trippar fram i högklackat, medan Kerstin som bröt benet för två år sedan är tvungen att ha ett par mer fotriktiga skor, men ändå med stil förstås.

Kläckte idén

Det var Kerstin som kläckte idén att börja styla män för snart tre år sedan. Carina och hon brukar gå ut och äta tillsammans hemma i Helsingborg, där de bor grannar.
– Vi tyckte att många av männen vi mötte när vi var ute såg så tråkiga ut både i klädstilen och frisyrerna, säger Kerstin.

Jag är född i höga klackar.

Erfaren frisör

De båda damerna är inga duvungar inom styling. Kerstin är frisör och drev under många år Helsingborgs största frisörutbildning, där hon utexaminerade trettio internationellt inriktade elever varje år. Carina har levt ett händelserikt liv ute i stora världen, varit gift tre gånger och bott i San Francisco och Florida. Under en tid var hon gift med Max Gumpel som sägs ha haft ett förhållande med Greta Garbo. Sedan tio år tillbaka är hon änka efter skeppsredaren Johan Gorthon. Mode och styling har alltid varit hennes stora intressen.
– Jag är född i höga klackar, säger Carina och ler glatt.

Nackhåret viktigt

En kväll när Carina och Kerstin var ute och roade sig spann de vidare på Kerstins idé. När en man visade intresse för Carina frågade de honom om de möjligtvis kunde få styla och frisera honom? Det gick bra. Några dagar senare satt den nya bekantskapen hemma i Kerstins lägenhet och blev klippt i en ny snygg frisyr.
– Det viktigaste tycker jag är att klippa de äldre herrarnas nackhår. Det finns inget värre än när håret i nacken är långt. Det ser så ovårdat ut, säger Kerstin.

Carinas bästa tips

 •  Långa och slanka herrar klär i det mesta, de behöver inte tänka på färger. Korta och runda herrar bör inte välja vita byxor.
 •  Till vardags är det trevligt att klä sig i lediga chinos och en skjorta i rätt storlek.
 •  Att klä sig snyggt till vardags behöver inte vara obekvämt. En ledig kavaj, en färgglad skjorta och till det ett par bekväma bomullsbyxor ser fint ut och är bekvämt.
 • Ska en äldre herre bära shorts är det viktigt att skjortan inte stoppas innanför byxorna.

 

Dölj faktaruta

 De män som är intresserade av att bli omgjorda får hjälp med klädval och ny frisyr.

Färg ger lyster

Kerstin tycker också det är snyggt med en lätt färgning av det vita håret. Hennes specialitet är att göra en skuggning i stålgrått, vilket ger fin lyster på ett annars matt hår.
Efter klippningen tog damerna med sig mannen till Henses modehus, där han fick prova ut nya kläder, alltmedan Carina tipsade, styrde och ställde.
– Jeans är det värsta jag vet, jag föredrar ett par snygga byxor i klädsam färg och till det skjorta och kavaj, säger Carina.

Göm magen

Något Carina har lagt märke till är att herrar över 65 sommartid ofta bär shorts med instoppad skjorta, vilket gör att magen framhävs på ett onödigt sätt.
– Det ser ut som att magen hänger utanför när männen envisas med att stoppa in den ofta lite för trånga skjortan innanför shortsen, säger Carina.
Istället bör man se till att köpa en skjorta som är lite större, både längre och vidare, som man låter hänga utanpå shortsen.

Klädval och frisyr

Så var damerna plötsligt igång med sin stylingverksamhet. Ute på krogen kollar de in män och diskuterar sinsemellan hur de skulle kunna förvandla dem till snygga och propra män i sina bästa år.
– De män som är intresserade av att bli omgjorda får hjälp med klädval och ny frisyr, säger Kerstin.

Kerstins bästa tips

 • Klipp håret kort. Hämtehår, alltså långt hår som kammas över flinten ska helst klippas ner till bara någon centimeter.
 • Klipp nackhåret regelbundet.
 • Har man vitt hår kan man färga det stålgrått med antracitfärg.
 •  Den som har torrt hår ska använda mjukt hårvax.
 •  Den som har tunt hår ska använda torrt hårvax.
 •  Skaffa ett par glasögon som inte är alltför dominanta.
 •  Skägg och mustasch behövs inte. Det är snyggare på äldre män att raka sig.
Dölj faktaruta

Numera har de byggt upp ett bra samarbete med de främsta modehusen i Helsingborg. Det finns inga som helst planer på att lägga ner verksamheten, som de driver ”på kul”.
– Vi är fortfarande unga, allt är ju relativt. Att jobba och ha kul – det vill vi aldrig ge upp, säger Carina.

 

Jag gillar det!

Mads och Carl-Gustaf ställde upp när det erbjöds klippning och styling för män över 65.

Mads och Carl-Gustaf är gärna med och blir stylade av Carina och Kerstin. Mads har varit med en gång förut och den gången minns han väl för då försvann hans mustasch, vilket han blev mycket nöjd med.
– Jag fick en ny hårstil och mustaschen rakades av, det gjorde mig tio år yngre, säger Mads och ser glad ut.

Stålgrå ton

Den här gången bestämde Kerstin att Mads skulle få lite färg i håret. Hon valde att färga honom med antracitgrått, vilket skapar en stålgrå färg i hans vita hår.
– Jag gillar det, även om jag knappt hunnit spegla mig än, säger Mads.

Väldigt elegant

Carl-Gustaf har aldrig tidigare blivit stylad på det här sättet, men när han fick frågan blev han genast intresserad.
– Jag är inte precis välutrustad med hår och trodde inte att det skulle gå att göra så mycket åt min frisyr, men Kerstin klippte mig kort. Det blev väldigt elegant tycker jag.

Markerade ögonbryn

Dessutom fick Carl-Gustaf sina ögonbryn färgade. Det hade han aldrig varit med om förut, och han gillar resultatet skarpt. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det gjorde med hans utseende, men han visar stolt upp sina markerade ögonbryn som han tycker ramar in ansiktet på ett fint sätt.

När klippningen var klar bar det av till Henses modehus. Varken Mads eller Carl-Gustaf brukar klä sig i mönstrade skjortor. När Carina plockar fram den brokiga skjortan till Mads blir han först lite tveksam.
– Jag tittar mig inte i spegeln så ofta, jag är rätt så omedveten om hur jag ser ut. Jag brukar bara ta på mig det som finns därhemma. Och jag är inte van att bära mönstrat, men jag gillar det absolut. Och hade själv kunnat tänka mig att välja det Carina valde åt mig. För mig är det här ett slags finare arbetskläder, säger Mads.

Ljusa byxor

När det är Carl-Gustafs tur har Carina tänkt sig ett par vita byxor, det passar fint för en herre som är så lång och slank som Carl-Gustaf, men tyvärr finns det inga vita byxor i hans storlek så det får bli ett par i beige. Till det blir det blå kavaj och mönstrad skjorta, som stoppas innanför byxorna.
– När jag jobbar måste jag klä mig lite snyggare. De här kläderna hade passat mig bra i mitt arbete. Jag känner mig snygg och modern, säger Carl-Gustaf, som senare väljer att köpa de kläder som Carina valt ut åt honom.

Lärdomar

Vad har de då lärt sig efter den här dagen med klippning och styling hos Kerstin och Carina?
– Att jag måste börja spegla mig lite oftare, svarar Mads.
– Att det är snyggt att ha kortare frisyr trots att jag har så lite hår. Och att jag inte ska vara rädd att klä mig färgstarkt, säger Carl-Gustaf.

Tv. Mads före och efter styling. Th. Carl-Gustav före och efter styling.


Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Lina Arvidsson

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-11-05
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas