Stilikon vid 67
Svante i en linnejacka från franska workwear-märket Vetra.
Leva & uppleva | Livsstil

Stilikon vid 67

Svante Nybyggars bytte liv vid 60. Sålde bilen, blev vegetarian och bytte ut garderoben. Nu lägger han ut bilder på sig själv i exklusiva arbetarkläder på Instagram och har tusentals unga följare. – Det känns roligt att få status som äldre.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-07-30

Allting började med en kris. När Svante Nybyggars fyllde 60 för sju år sedan kände han sig inte nöjd, varken med sig själv eller livet. Han hade jobbat för mycket, ätit för slarvigt och dessutom gått igenom en separation.
– Det var nog min första kris när det gäller ålder. Det blev så påtagligt hur jag alltid hade belönat mig själv med mat och dryck, och nu trivdes jag inte med mig själv och min kropp. Jag beslutade mig för att byta livsstil helt.

Bytte livsstil

Och det gjorde han, med besked. Han skippade fet mat och alkohol helt och hållet, blev vegetarian och började träna. Någonstans där kom intresset för kläder in också.
– Jag sökte mig till en stil som kallas ”work wear” eller ”authentic wear”, som är gedigna kläder i arbetarstil. Ju äldre man blir desto mer funderar man över sina rötter, och min pappa med finlandssvenska rötter, brukade gå klädd i keps och hängslen. Klädintresset har blivit ett lustfyllt alternativ till släktforskning för mig. Det här är kläder som berättar en historia.

Klädintresset har blivit ett lustfyllt alternativ till släktforskning.

1. Svante i en vit painter jacket. 2. Klädd i arbetarbyxor. 3. Kostym tillverkad av fångar i Malmö och Uppsala under 1920-40.

 

Började lägga ut bilder

Han dök djupare och djupare ner i klädintresset, skapade ett konto på Instagram och började lägga ut bilder. Fler och fler likasinnade började följa honom och intressera sig för hans bilder och kläder.
– En del tror att det här med mobiler och appar är så asocialt, men det stämmer inte. Jag har fått ett stort nätverk tack vare det här, och träffat många följare i verkligheten också.

Följare jorden runt

– Jag åker runt till modemässor utomlands, som London, Paris och Berlin, och då händer det att folk känner igen mig och kommer fram och hälsar.
Allra flest följare har Svante i Asien; Japan, Sydkorea och Taiwan. I USA och England har han också en stor andel.
– Jag har medvetet odlat det här internationellt, och skrivit på engelska.

Vill vara trovärdig

Tidningen Veckans Affärer har utsett Svante till ”Sveriges äldsta influencer”, det vill säga en som företräder vissa varumärken, odlar en särskild stil och inspirerar andra.
– Nu är jag uppe i drygt 33 000 följare på Instagram. Det är ingenting mot tv-kändisar och andra stjärnor, men det anses ändå vara mycket. När jag kom upp i 25 000 började jag få en del erbjudanden från olika företag, om att visa upp deras kläder på mina bilder. Men det mesta tackar jag nej till, det måste vara något jag verkligen kan stå för. Annars blir det inte trovärdigt.

Svante Nybyggars

Ålder: 67
Intressen: Hälsosam mat, träning, kläder.
Aktuell med: Instagramkonto med drygt 33 000 följare:
@theurbanhippieswe

 

Dölj faktaruta

Det behöver inte vara hopplöst att åldras

4. Ljusblå långskjorta från svenska Appletrees. 5 .Cardigan från japanska Real McCoy’s. 6. Väst från italienska Fortela.

 

Mest unga män

Svante vet ungefär vilka hans följare är. De flesta är män, 87 procent. Och de flesta är ganska unga, mellan 25 och 34 år.
– Jag tycker att det där känns rätt kul. Man brukar ju säga att när man blir äldre marginaliseras man, men här har jag hittat en nisch där jag faktiskt får status. I Japan och Taiwan sitter de och gör teckningar efter bilder på mig, som de sen lägger ut på Instagram. Jag har också fått fina kommentarer från vissa, som ”När jag åldras vill jag se ut som du” eller ”Jag skulle vilja att du var min farfar”. Det behöver inte vara hopplöst att åldras, det är det jag hoppas kunna förmedla med mina bilder.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Max Nordanåker, Christopher Åkesson och Roland Åhlander

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-07-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas