”Jag ser inte bakåt utan framåt”
Foto Dan Hansson
Hälsa | Välmående

”Jag ser inte bakåt utan framåt”

Ingen kan anklaga Birgitta Backlund för att ha glidit genom livet på en räkmacka. Hon har upplevt fattigdom, övergrepp, kriminalitet, psykvård och suttit i fängelse. Ändå lyser ögonen av energi och humor.

Publicerad 2015-03-11

– Jag är en väldigt positiv människa. Egentligen borde jag inte kunna vara det med tanke på vad jag har varit med om, men jag försöker ta vara på de små sakerna i tillvaron. Inte se bakåt utan framåt. Jag har min gubbe sedan 35 år, och vi lever inte i överflöd, men jag är glad åt det jag har.
Har du alltid varit positiv?
– Nej, för sjutton gubbar. Mitt liv har vänt från svart till vitt.
Under många år bearbetade hon sina mörka upplevelser genom att skriva om dem. Det var ren terapi, och inte meningen att någon skulle läsa. Men vännen Birgitta Stenberg frågade om hon fick skicka texten till sitt förlag, och 2010 kom den självutlämnande boken Blondie ut. Birgitta Backlund fick ångest och gav ut boken under sitt flicknamn Andersson för att bli mer anonym.
– Men jag syntes överallt, i tv och tidningar. Jag märkte att folk inte var så fördömande. De var rara och förstående. Jag hade trott att grannarna skulle lägga hatbrev i brevlådan.

Gör verklighet av drömmarna

Hon accepterar sina misstag och kan ha medkänsla med den hon var då.
– Jag kan inte gå hela mitt liv och vara knäckt för det som hänt. Jag är inte samma människa som när jag satt inne. Och det finns förklaringar, som våldtäkterna när jag var sju och nio år. Ett barn blir ju skadat. Jag kunde inte bearbeta det.
Det finns sådant hon fortfarande brottas med. Relationen till de tre vuxna barnen är nära, men så har det inte alltid varit.
– Jag har missat mina två första barn, och de såren … Det finns en skuld man inte kan komma ifrån. Men man kan inte göra någonting ogjort.
Nu skriver hon varje dag, det är en del i Birgittas måtto att göra sådant hon mår bra av. Vid 71 års ålder går hon in för att göra verklighet av alla sina drömmar. Nyligen började hon en kurs i stand up-comedy. Skitkul, enligt Birgitta. Hon tar också hand om kroppen. Motionerar och intresserar sig för kost.
– Det är så mycket nötter och grejer i det vi äter att vi sitter och tuggar i evigheter.

Jag älskar människor

Vänner är ett annat viktigt inslag i livet. Birgitta har ett stort umgänge, men framför allt några riktigt nära vänner. Och hon är bra på att sprida vänlighet omkring sig.
– Jag älskar människor. Det bidrar också till min livskraft. Jag blir ju inte bättre av att trycka ner någon. Tvärtom blir man glad av att lyfta andra.
Fördelen med att bli äldre är att man lärt av sina misstag, blir mer ödmjuk och mindre benägen att döma, tycker hon.
– Det är ju inte så att man går och kvittrar jämt. Jag vaknar inte varje morgon med ett leende. Tillvaron innehåller tråkiga saker också, annars blir det inget liv, men jag gör livet så roligt det går. Det handlar inte om att vara bäst och vackrast. Det handlar om att göra så gott
man kan.

Text: Frida Andersson Johansson
Foto: Dan Hansson

Positiv psykologi

Positiv psykologi fokuserar på psykisk hälsa, på att förstärka den och förebygga pyskisk ohälsa.
Livet innehåller både med- och motgångar och ska göra det. Genom att fylla på med positiva känslor och upplevelser får vi kraft att möta och hantera motgångarna när de kommer.
Ur evolutionssynpunkt var det viktigt att undvika faror och obehag. Därför tenderar negativa upplevelser att hänga kvar medan positiva upplevelser glider av oss.
Genom att vara medveten om hur vi reagerar i olika situationer, och gå in för att uppmärksamma det positiva i tillvaron kan vi öka vårt välbefinnande.
Du kan påverka ditt välbefinnande till 40 procent. Genom att träna hjärnan hjälper du till att skapa nya nervbanor som gör det lättare att tolka verkligheten optimistiskt.
Mindfulness är ett sätt att uppmärksamma sina känslor utan att värdera dem.
OBS!: Positiv psykologi går inte ut på att bota psykisk ohälsa. Är du deprimerad – sök hjälp!

Det får oss
att må bra
Förtroliga relationer.
Sådant som ger njutning i stunden.
Sådant som skänker långsiktig glädje.
Att känna tacksamhet.
Att återuppleva fina minnen.
Att hjälpa och vara vänlig mot andra.
Självmedkänsla.
Nya erfarenheter.
Utmaningar.

Visa
självmedkänsla
Lyssna på din inre röst – är du snäll mot dig själv?
Lägg handen på bröstet – det är lugnande.
Tänk på hur du skulle reagerat om en vän gjort det du gjort.
Acceptera att det är jobbigt just nu.
Bli medveten om din inre domare.
Sov ordentligt.
Få kontakt med din lugn och ro.
Självanklagelser kan bero på depression. Är du deprimerad – sök hjälp!

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas