Makarna Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter startade eget bokförlag
Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter har ett projekt ihop. Foto: Maria Rosenlöf.
Se & läs | Kultur

Makarna Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter startade eget bokförlag

Makarna Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter hade varsin roman i datorn. Båda har tidigare gett ut böcker på stora förlag. Men den här gången ville de göra allt själva.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-11-29

Det finns två skäl till att vi ville starta ett eget bokförlag. Dels tycker vi inte att de stora förlagen gör särskilt mycket för att böckerna ska nå fram till läsarna. Dels hade jag inget projekt på gång då för ett år sedan när vi bestämde oss för att dra igång det här, säger Kjell-Olof Feldt.
–Ja, och du blir ju galen om du inte har något att göra, säger Birgitta och skrattar.

Kändes rätt

Kjell-Olof och Birgitta och deras västgötaspetsar Ruben och Alex var ute och gick en kväll förra året vid lantstället i Roslagen. Det var en mörk höstkväll och över den mörka skogen tornade en enorm fullmåne upp sig.
– Då kom vi på namnet, säger Birgitta. Fullmånens förlag, det kändes helt rätt på en gång.

Snart releaseparty

Så var de igång. Till en början gick det lätt, att bilda bolag och registrera titel var inga problem.
– Det svåra är när man kommer in i den digitala världen och ska göra e-bok. Då hamnar man i logaritm-världen med en massa tekniska termer. Det var inte så lätt, men nu har vi tagit oss igenom det också och det är snart dags för releaseparty för vänner och bekanta, säger Kjell-Olof.

Tionde boken

De hyser ingen förhoppning om att bli rika på sitt förlag, men däremot tycker de att det känns spännande att själva hålla i spakarna hela vägen. Och de vill göra allt för att deras böcker ska nå hela vägen fram till läsarna.

Det svåra är när man kommer in i den digitala världen och ska göra e-bok.

För Kjell-Olof Feldt är det den tionde boken han skriver, men den första romanen. I boken Dubbelliv får man följa en man från hans tonår fram till hans död, och se hur hans syn på livet ändras under resans gång.
–Jag ser det som en underhållningsroman, säger han.

Hålla kvar livslusten

Birgittas bok heter Agneta Grahn och döden och handlar om att åldras och lida förluster, men ta sig igenom det och ändå lyckas hålla kvar en livslust och ta vara på sin tid.
– Den är inte så dyster som det låter. Budskapet är väl carpe diem, det låter som en floskel men det är ju ändå så sant.

Ett familjeprojekt

Förutom att det är roligt att se böckerna ta form tycker Birgitta och Kjell-Olof att det är väldigt roligt att ha ett projekt ihop.
– Det har blivit till ett riktigt familjeprojekt också. Vi har ett barnbarn som ska köra böckerna från tryckeriet i Falun och ett annat som ska hjälpa oss att starta ett Facebook-konto, för det ska man tydligen ha också, säger Kjell-Olof.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Maria Rosenlöv

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-11-29
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas