Mai-Lis nyttigare mackor och mumsiga paj!
Hälsa | Hälsa

Mai-Lis nyttigare mackor och mumsiga paj!

Sveriges enda professor i livsstil och hälsa Mai-Lis Hellenius vill sprida hur lätt det är att må lite bättre. Testa hennes nyttigare mackor och mumsiga paj.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-11-14

Tre bra mackor från havet

Prova att byta ut osten, skinkan eller korven ibland mot fisk på din frukostmacka. Välj bröd med hela korn och glöm inte knäckebröd av råg.
En liten macka brukar räcka som frukost tillsammans med gröt eller fil. En stor macka blir till en bra lunch.

Ägg och ansjovis
1 knäckebröd
1 tsk vegetabiliskt smörgåsfett
3–4 salladsblad från t ex kruksallad
1 hårdkokt ägg, skalat och skivat
3 ansjovisfiléer
1 tsk hackad gräslök

Bred lättmargarin på brödet och lägg på sallad. Fördela äggskivor och ansjovis och toppa med gräslök.

Rågbröd med makrill och keso
1 mjukt rågbröd, t ex rågkuse
2 msk keso
3–4 salladsblad från t ex kruksallad
3 makrillfiléer i tomatsås
3 skivor tomat
1 msk finhackad persilja
nymald svartpeppar

Bred keso på brödet och lägg på sallad. Fördela makrill och tomater. Toppa med persilja och mal över lite peppar.

Avokado, tonfisk, rödlök och äpple på rågbröd
1 danskt osötat rågbröd
1/2 avokado, skivad
2 tunna skivor äpple
1/2 burk tonfisk i vatten (à 200 g)
2–3 skivor rödlök
dillvippor
nymald svartpeppar

Lägg avokadon på brödet. Fördela äpple, tonfisk, rödlök och dillvippor. Mal peppar.

 

Tre bra mackor från havet.

 

Bärpaj på rapsolja

Det är enkelt att göra en hälsosammare variant på paj. Rapsoljan (eller solrosolja eller mild olivolja) ersätter smör. 100 gram smör motsvarar 1 dl olja.
Blåbär liksom svarta vinbär är rika på potenta antioxidanter som antocyaniner. I laboratorieförsök har man sett att antocyaniner har en lång rad hälsoeffekter som kan bidra till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, demens och vanliga cancerformer.
Paj är mättande och passar bra efter en lättare lunch eller middag.

6 portioner

2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
1 tsk nystött kardemumma
(eller färdigmald)
3 msk strösocker
1/2 krm salt
1/2 dl rapsolja
1 ägg

Fyllning
250 g valfria bär
1 dl strösocker
3 msk potatismjöl

Till servering
4 skopor vaniljglass,
gärna lättvariant

1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en stor skål. Häll i olja och ägg och blanda till en smulig deg.
2. Blanda bär, socker och potatismjöl och bred ut i en mellanstor pajform.
3. Strö smuldegen över och grädda i cirka 15 minuter (i ugn ca 220 grader) tills degen får fin färg.
4. Det är gott med en liten klick vaniljglass till.

Bärpaj på rapsolja.

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-11-14
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas