Må bättre nu!
Mai-Lis Hellenius. Foto: Tomas Södergren.
Hälsa | Hälsa

Må bättre nu!

Mai-Lis Hellenius är Sveriges enda professor i livsstil och hälsa. Hon vill inte skriva folk på näsan om hur de ska leva. Men vill ändå sprida hur lätt det är att må lite bättre.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-11-14

Den som blir bjuden på middag hemma hos Mai-Lis Hellenius får med största sannolikhet en väldigt nyttig middag. Med mycket grönsaker och olivolja, kanske en bit fisk till. För det är så hon äter själv, eftersom hon i sitt yrke som läkare och professor i livsstil och hälsa tagit del av en lång radda studier kring kost och hur den påverkar vårt välbefinnande.
– Jag skulle aldrig tala om för mina vänner hur jag tycker att de ska leva. Jag vill inte vara en sådan som kommer med pekpinnar stup i kvarten. Men samtidigt är det frustrerande ibland när det finns så mycket kunskap att det inte når ut till människor. Det finns så mycket att vinna när det gäller hälsa.
Forskning kring kosten och hur den påverkar oss pågår ständigt. Mai-Lis berättar att det för några år sedan kom en stor spansk studie där man valt ut 7 000 individer mellan 55 och 80 år som alla på ett eller annat sätt löpte hög risk för hjärt- och kärlsjukdomar. De hade högt blodtryck, diabetes och andra risker. Man delade upp dem i tre grupper. En tredjedel fick äta medelhavsliknande kost med extra olivolja, en annan med extra nötter och frön och den tredje fick inga särskilda kostangivelser.

Jag använder mycket olivolja och tar vegetabiliskt fett på smörgåsen, det går precis lika bra.

Grönsaker är basen

Det visade sig att kosten har större betydelse än man trott tidigare. Var tredje fall av stroke och hjärtinfarkt kunde undvikas i de två första grupperna. Risken för bland annat bröstcancer, diabetes, depression och minnesstörning minskade kraftigt. De här individerna var inte riktigt friska från början och de var äldre. Ändå var effekten så stor. Livsstilen påverkar hur vi mår, helt klart, säger Mai-Lis bestämt.
Ett enkelt sätt att tänka kring sina matvanor är ”tvärtom”, säger Mai-Lis. Alltså att grönsaker är basen och fisk fågel eller kött är tillbehöret. Och så extra mycket bra fett, som olivolja.
– Jag har inte använt smör på fyrtio år. Jag använder mycket olivolja och tar vegetabiliskt fett på smörgåsen, det går precis lika bra. Och när jag bakar byter jag ut smör mot olja, det fungerar också väldigt bra. Det blir precis lika gott.
Hon tyckte att det var problematiskt för några år sedan när LCHF var som mest populär, där man skulle äta animaliskt protein och fett och istället undvika kolhydrater.
– Vi vet idag att en sådan kost ökar risken för tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Stillasittandet, vår tids farsot, sägs vara lika farligt som att röka.

Tar aldrig hissen

Men det är förstås inte bara vad vi äter som spelar roll för hur vi mår. Alla vet vi vid det här laget att det är livsviktigt att röra på sig. Stillasittandet, vår tids farsot, sägs vara lika farligt som att röka.
– Ja, vi har underskattat vardagsrörelsen. Den gör underverk. Bara två minuter av rörelse kan sänka blodsockret och göra dig piggare.
Mai Lis har ett litet program hon gör i, och vid, sängen varje morgon innan hon går upp. Där hon cyklar med benen, gör tjugo situps och tio benböj. Hon tar aldrig hissen och när hon sitter vid datorn och jobbar har hon en klocka som plingar till varje halvtimme.
– Då gör jag en Kiruna! säger hon och skrattar. Det innebär att jag ställer mig upp och gör tio benböj.
Historien bakom att ”göra en Kiruna” var att Mai-Lis hörde talas om en kvinna när hon var där på föreläsning en gång, som sagt: ”Varje gång jag sätter mig så sätter jag mig tio gånger”.
– Det ska jag ta till mig, tänkte jag då, och det har jag gjort också, säger Mai-Lis. Benböj är en effektiv övning, då tränar man kroppens största muskelgrupper.

Mai-Lis må bra-tips

1. Det är aldrig för sent!
2. Livsstilen har större effekt än vi tror på vår hälsa. Även små förändringar har stor effekt.
3. Tänk tvärtom när det gäller maten. Grönsaker är basen, protein ett tillbehör. Planera måltiden utifrån vilka grönsaker du ska äta.
4. Byt ut lite! Smör mot olja, vitt bröd mot grovt. Nötter istället för godis.
5. Vardagsträna. Så lite som tio benböj varje dag ger dig starkare muskler.
6. Ta trappan istället för hissen.
7. Prioritera sömnen. Vi behöver vila. Planera din sovtid så att den blir tillräckligt lång.
8. Förbered dig för sömnen, ge dig själv en godnattstund.
9. Måna om dina vänner. Det är att också måna om sig själv.
10. Traditioner är tröstande. Fira din födelsedag, fira jul, uppvakta familj och vänner på deras bemärkelsedagar.

Dölj faktaruta

Precis som det finns många studier kring kost finns det många kring hur fysisk aktivitet påverkar kroppen. Mai-Lis berättar om en där en grupp 70-åringar gick från att ta 6 500 steg per dag till bara 1 500.
– På två veckor hade de tappat ett halvt kilo muskler. Det är skrämmande. Men – vänd på steken! Man kan också på snabb tid bygga upp muskler. Nu vet man att man kan göra det långt upp i åren. Och börja gärna med benen, de behöver vi för att orka gå och stå och ta oss upp från sittande. Enkla rörelser hemma och i vardagen gör större skillnad än man tror.

Man måste prioritera vila och sömn för att må bra.

Små steg mot bättre mående

Det ska vara gott att leva också, skriver Mai-Lis i sin bok. Man ska göra sådant man blir glad av. Men att äta hälsosamt och röra på sig behöver inte vara en plåga. Och tycker man det är jobbigt att ändra vanor kan man tänka i små, små steg. Börja med att byta ut smöret mot vegetabiliskt fett. Ta en liten promenad varje dag. Tio benböj varje gång du ska sätta dig. Små steg mot ett bättre mående.
Sömnen går heller inte att ta genvägar kring. Hela trettio procent av svenskarna säger sig ha problem med att sova.
– Det här tror jag kan ha att göra med att vi suddat ut gränserna mellan arbete och fritid, och mellan vila och aktivitet. Å ena sidan har den digitala revolutionen fört med sig något gott, å andra sidan har den fört med sig ett stillasittande och också att vi alltid ska vara tillgängliga. Men man måste prioritera vila och sömn för att må bra, man kan inte tro att den bara sköter sig av sig själv.

Samma rutiner varje kväll

Hon tycker att man ska tänka precis som man gör kring små barn, att man gör en godnattstund för sig själv varje kväll. Gör sådant man tycker är mysigt, släcker ner, tar på pyjamas och läser en stund. Har man sedan samma rutiner varje kväll blir kroppen inställd på att varva ned och slappna av under den här stunden, vilket gör det lättare att somna.
Utöver alla tips kring hur man ska äta, sova och röra på sig får man inte glömma att man ska ha roligt också. Göra andra och sig själv glad, göra sådant man tycker om. Själv blir Mai-Lis glad av att slå in julklappar. Det är en passion hon delar med sin syster.
– Jag har säkert slagit in femtio julklappar i sommar. Vi gör adventskalendrar med små paket för varje dag och ger dem till släkt och vänner. Det är en gammal tradition i min familj och jag gillar det. Det är ett sätt att visa att man månar om varandra.

Foto: Tomas Södergren

 

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-11-14
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas