Receptet för hjärtat är träning!
Hälsa | hjärthälsa

Receptet för hjärtat är träning!

Hjärtforskare Katarina Steding-Ehrenborg bekräftar att det är träning som gäller om man vill hålla sitt hjärta friskt. Tycker du att det låter jobbigt? Lugn, det räcker med ganska lite för att få en positiv effekt.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-05-28

Genvägen till bra hjärthälsa är att vara fysiskt aktiv. Det ger många goda effekter och det behövs inte heller särskilt mycket för att man ska få en positiv effekt.

– Man brukar säga att 150 minuter per vecka med måttligt intensiv fysisk aktivitet, där pulsen höjs lite, är ett riktmål, säger hjärtforskare Katarina Steding-Ehrenborg.

Allt är bättre än soffan

Det räcker egentligen med tio minuter per tillfälle för att det ska ha effekt, så man behöver inte köra långa träningspass. Korta, raska promenader på tio minuter ger effekt bara det. Eller att cykla, simma, träna styrketräning eller vad man nu vill göra.

 

– Bara att vara ute i sin trädgård är bra, allting är bättre än ingenting. Till och med att gå och plocka med saker hemma är bättre än att bara sitta i soffan, säger Katarina.

Dämpar inflammationer

Det som händer i kroppen när man är fysiskt aktiv är att blodtrycksregleringen blir bättre. Blodkärlen mår bättre och blodtrycket sjunker.

– En annan positiv inverkan är att när musklerna används dämpas inflammationer i kroppen, säger Katarina.

det är bättre att ha lite fett på kroppen och vara fysiskt aktiv än att vara smal och stillasittande

Bättre rund och aktiv

Den som är fysisk aktiv får också i allmänhet en lägre kroppsvikt med mindre fettmängd.

– Det är också bra eftersom fetma är
 en grogrund för inflammationer. Men en viktig poäng här är ändå att det är bättre att ha lite fett på kroppen och vara fysiskt aktiv än att vara smal och stillasittande, säger Katarina.

Ta hjälp om du behöver

Har man ont i knän eller höfter eller har andra fysiska problem och tycker att det känns svårt att komma igång och röra på sig, tycker Katarina att man ska ringa sin vårdcentral och beställa tid hos en fysioterapeut.

– En del tror att man måste vara skadad för att göra det, men man kan få hjälp i förebyggande syfte 
också. Man kan
 gott ringa och 
säga ”jag har 
ont i mina knän 
men jag vill ändå
 komma igång
 och träna”, så
 kan de hjälpa,
 säger Katarina.

Fisk och fullkorn

Vad vi äter har också betydelse för hjärtat, även om den fysiska aktiviteten faktiskt väger tyngre och har större effekt, menar Katarina. Men att byta ut kött mot fisk en extra gång i veckan och försöka få i sig mer frukt, grönt och fullkorn är positivt för hjärtat.

Och hur är det med alkohol då, man brukar säga att ett glas vin om dagen är bra för blodkärlen?
– Ja, det är det. Risken för blodpropp och hjärtinfarkt minskar med alkohol. Men samtidigt ökar det risken för cancer och leverskador. Det är därför vi ser de här rubrikerna i tidningarna, där det ena dagen kan stå att ”Ett glas vin om dagen skyddar mot hjärtinfarkt” och nästa dag ”Alkohol ökar risken för cancer”. Det som är positivt för det ena är inte bra för det andra.

Tryggare då att satsa på fysisk aktivitet och få ut de positiva effekterna för hjärtat där istället. Särskilt som träning skyddar mot så mycket annat samtidigt.

Katarina Steding-Ehrenborg är docent i experimentell klinisk fysiologi vid Lunds universitet och har forskat om hjärtats förmåga att anpassa sig till extrem belastning. Hon har även skrivit boken Hjärtsmart – Orka mer och lev längre.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-05-28
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas