Bästa apparna för Veteraner
Ekonomi & juridik | Hemma

Bästa apparna för Veteraner

Vin, golf, väder och miljövänlig fisk. Det finns appar för allt. 16 smarta appar för seniorer och andra. Läs Veteranens tips!

Publicerad 2010-11-03

1. fotopedia Heritage
Pris: Gratis.
Presentation av 890 förtrollande världsarv. 20 000 fantastiska bilder tillsammans med information om varje plats från Unesco och Wikipedia. Länk till kartor, med mera.

 

2. Cellar – manage your wine collection in style
Pris: 38 kronor.
Sortera dina flaskor i ett snyggt vinförråd där du ställer in form, färg och etikett på flaskan samt skriver in alla annan information. När flaskan är urdrucken flyttar du den till ”Garaget”. Fungerar naturligtvis också för att registrera goda viner ute på restaurang.
(Androidtips: Wine Cellar)

 

3. Auktionskompaniet
Pris: Gratis.
Bukowskis har tagit fram ett roligt program där du kan söka och bjuda på föremål, eller passivt följa budgivningar. Komplett med bilder och beskrivningar kring alla ting.

 

4. Grön guide (version för andra mobiler än iPhone kommer inom kort)
Pris: Gratis.
Naturskyddsföreningens guide till ett miljövänligare liv. Hindrar dig från att handla kött från rödlistade djur, ger råd och tips kring vilka mat- och levnadsvanor som är mest skonsamma för både miljö och plånbok.

5. Svampguiden
Pris: 22 kronor.
200 beskrivningar av svampar, över 600 bilder. Artbeskrivningar och bilder på förväxlingssvampar. Svampnyckel där du genom Ja- och Nej-frågor får hjälp med att artbestämma ditt fynd. Kartbild där du kan sätta ut knappnålar på fyndplatser för att hitta tillbaka igen nästa säsong.

 

6. Kvitter
Pris: 22 kronor.
Läten från 96 fåglar i Sverige och nordvästra Europa. Bilder och beskrivningar. Roligt, även om en del fåglar saknas. Fylls dock på vid varje uppdatering av programmet.
(Androidtips: Bird Sounds)

 

7. Ged View
Pris: 28 kronor.
Släktforskare i familjen? Då vill du ha denna app. För in din släktdata och bär med dig hela ditt träd vart du än går. Markera boplatser på kartan och ha alla släktingar i ett mobilt kartotek.
(Android: Family Bee)

8. TripDeck
Pris: Gratis.
Nu slipper du leta efter bokningskoder, adresser och avgångar. TripDeck håller reda på dina resor med allt från flygplansnummer till hotellreservationer och inbokade möten. Öppna inte kartan när du är utomlands – den ansluter till nätet vilket kostar pengar. Allt annat är dock lagrat i din mobil.
(Androidtips:  TripIt)

 

9. Golfshot (även för Android)
Pris: 229 kronor.
Dyrt, men gediget. En av de mest uppskattade golfapparna på marknaden (och de är många). 33 000 kartlagda golfbanor samt scorekort, avståndsmätning, flygfoton med mera. Håller också koll på statistiken och ritar upp din utveckling i grafer.

 

10. Golfkartan
Pris: 15 kronor.
Billigare variant som listar Sveriges alla banor på en karta samt i bokstavsregister. Genom ett enkelt tryck på banans namn får du fram kontaktuppgifter, öppettider med mera.

 

11. Mina utgifter
Pris: 15 kronor.
Knappa in alla köpetillfällen och få enkla och tydliga diagram i kategorier och underkategorier över var mest pengar rinner iväg varje månad.
(Androidtips: Cashbook – Expense Tracker)

 

12. klart.se
Pris: Gratis.
Skriv in ett ortsnamn, och få vädret timma för timma under de närmaste två dygnen. Innehåller även väderkartor.

 

13. Pedometer FREE
Pris: Gratis.
Stegräknare som noterar antal steg, kalorier, hastighet och vandrad sträcka. Betalversionen All-in Pedometer för 15 kronor arkiverar dessutom varje dags motionspass och innehåller också ett alarmsystem som ser till att du håller rätt fart och uppnår dagens mål.

 

14. TED
Pris: Gratis.
Organisationen TEDs syfte är att presentera lysande talare med något mycket speciellt att säga. Alla föredrag, som är max 20 minuter långa, filmas och läggs ut på internet. Lyssna på allt från företagsledare, politiker, forskare och tibetanska munkar. Missa inte nervforskaren Jill Bolte Taylor som fick tillfälle att studera sin egen stroke – i realtid.

 

15. Brain Trainer by Lumosity
Pris: Gratis – de fem första sessionerna. Vill du sedan fortsätta, kostar ett års användning 75 kronor.
Hjärngympa i 35 korta, dagliga sessioner. Träna mental snabbhet, logik och koncentration genom olika miniprogram. Högt pris i hård konkurrens, men den lugna utformningen med lättbegripliga övningar gör programmet till en vinnare.

 

 

16. Allakartor.se
Pris: Gratis.
Svensk länksamling som ger dig separata kartor över allt från kyrkor och vintage-butiker till sushirestauranger och vandrarhem. Tillhandahåller adresser, telefonnummer, foton och recensioner från andra användare. Praktiskt, även om informationen inte alltid är helt komplett.

 

Kristin Helgesson Svenske

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas