Hemma | Design

Gamla och nya mönsterskatter

Retrovågen fortsätter. Det syns inte minst i mönster från 40- och 50-talen som återuppstår i ny tappning.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-11-01
FOLKLORE. Skansens klädkammare är full av folkdräkter och andra plagg från olika tidsepoker och olika delar av landet. En av de mest kända och älskade folkdräkterna kommer från Dala-Floda i Dalarna. Den är från 1800-talets senare hälft och har yllebroderier som kallas för påsöm. Mönstret finns idag på bland annat brickor, handdukar, servetter och plädar. Fler kollektioner finns i Skansenbutikerna.
50-TALSNOSTALGI. Stig Lindbergs servismönster tycks ha ett evigt liv. På senare år har flera av dem, som till exempel Berså, tagits upp på nytt. Det senaste är porslinsservisen Grazia som ritades av Stig Lindberg 1949 och som nylanseras av Optodesign. Porslinet finns i många olika delar och säljs på Cervera. Mugg 199 kr, liten skål 199 kr.
BLIVANDE KLASSIKER? Inredningsmässan Formex nominerar varje år ett antal föremål till designpriset Formidable. Ett av dem är kuddarna med ett akvarellmönster av formgivaren Anette Gullmander för företaget Villagatan 1. Vinnaren utses på nästa mässa i januari 2018.
Jessica Zandén. Efter 60 år i dvala har Joy Zandéns mönsterskatter väckts till liv. De handmålade mönstren kom aldrig att användas förrän hennes dotter, skådespelaren Jessica Zandén, lyckades få dem i produktion. Nu har det blivit en kollektion av bland annat förkläden, handdukar, brickor och kuddar. Joy Zandén hann uppleva sin revansch innan hon dog, 94 år gammal, i april i år. Produkterna går att köpa via webbshopen joyzanden.se Förkläde 679 kr.
Grytvante 198 kr, joyzanden.se
Grytlappar 179 kr. joyzanden.se

 

Text och urval: Gunilla Lindahl

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-11-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas