Höst betyder tid för vårblommor
Foto Susanna Rosén
Hemma

Höst betyder tid för vårblommor

Våren känns långt borta. Men det är nu, på hösten, som du ska tänka på vårens blommor. De lökar och knölar du sätter nu kommer att bjuda på en härlig färgexplosion när snön är väck.

Publicerad 2011-09-30

Många vårlökar gör sig bra tillsammans med andra vårlökar eller perenner i rabatten. Andra passar bättre på ängen eller i trädgårdens lite vildare delar. Lite resligare vårlökar är vackra att kombinera med vårblommande perenner eller perenner med vackra blad. Det är fint om man matchar så att lökens blomfärg harmonierar med färgen på perennernas blommor och blad. Många tidiga perenner har dekorativa blad i olika färger.

När vårlökarna blommat över är det viktigt att de får vissna ner i lugn och ro så det får kraft att komma tillbaka flera år. För att man inte ska se de vissnande lökarna kan man kombinera dem med perenner som är sena i starten. En sådan är funkia som ofta står som små piggar i rabatten när lökblomningen är som vackrast. Andra perenner som passar bra med vårlökar är dagliljor, astilbe och ormbunkar.

Om man planterar vårlökar i gräsmattan och vill att de ska komma tillbaka år från år är det viktigt att inte klippa gräsmattan för tidigt på säsongen. Ge dem ordentligt med tid att vissna ner.

I vildare planteringer blir i regel äldre sorter och botaniska lökar bäst. Ju närmare originalet desto tuffare brukar de vara. Många högförädlade tulpaner och narcisser har tagits fram för att drivas som snittblommor. De blir också fina i trädgården men man får nog se dem mer som »ettåriga«, att de bara blommar en gång.

SJU  FAVORITER
Här är 7 olika släkten av vårlökar – alla lika fina fast med olika karaktär. De är inte de vårlökar som blommar allra tidigast, innan snön knappt hunnit smälta. Det här är lökar som blommar samtidigt med vårens och försommarens perenner. Det gör dem vackra i olika planteringar tillsammans med andra växter. Några av dem blir också fina i ängen.

Tulpan Prinses Irene foto: Susanna Rosén  Tulpan Hearts delight foto: Susanna Rosén
Tulpanerna Prinses Irene och Heart’s delight. Foto: Susanna Rosén.

1 Tulpaner (tulipa)
Få vårlökar bjuder på en så stor mångfald. Det finns tulpaner med olika färg och form på blomman men också med olika höjd. Nu hör de kanske inte till de mest lättodlade, inte ifall jorden är tung och blöt och om det finns rådjur i trädgården. Är jorden tung blommar de den första våren men kan ha svårt att blomma flera år i rad. Om man ser dem som ettåriga kan man njuta av nya tulpaner varje vår. Blomningstiden varierar, från botaniska tulpaner i april och till de riktigt sena sorterna som blommar i slutet av maj och en bit in i juni, i alla fall i södra halvan av Sverige. De vill helst växa på en solig plats och i en humusrik och ganska sandblandad jord. Den blir inte lika blöt vintertid . Tulpaner kan odlas i nästan hela landet.

2 Hyacinter (hyacinthus)
Hyacinter är så mycket mer än en julblomma. De blommar överdådigt i trädgården och blommorna är fina att plocka in i vas. Om man är känslig för starka dofter blir hyacintdoften mycket svagare utomhus än inne på julbordet. Frilanshyacinter finns i betydligt fler färger, inte bara rosa, blått och vitt. De finns också i aprikos, gult, lila och rött. Blomtiden är april till maj. De brukar tacksamt återkomma år från år utan att bli mindre och glesare, till och med i lite kraftigare jordar. Helst vill den dock växa i en normal trädgårdsjord som är väldränerad. Helst ska platsen vara solig. Den är härdig i en stor del av landet. Allra längst i norr kommer den i alla fall första våren.

Narcisser foto: Susanna Rosén  Dubbel pingstlilja foto: Susanna Rosén

3 Narcisser (narcissus)
De blommar i april till maj med gula eller vita blommor, och med stor bikrona (tratt) som påskliljan eller liten som pingstliljan. Många av dem doftar ljuvligt. Till skillnad från tulpaner vill de flesta större narcisser stå i en lite mer fuktighetshållande jord. De gör dem perfekta till förvildning, i alla fall äldre och mer ursprungliga sorter. Dessutom ratar rådjuren narcisser. De innehåller en illasmakande växtsaft som gör dem oaptitliga. De småvuxna narcisserna brukar vilja växa mer väldränerat. Gammaldags narcisser passar bra på ängsmark och i gräsmatta på en solig till halvskuggig plats. Mer förädlade narcisser blir bättre i rabatten. De är inte heller lika långlivade. De flesta narcisser kan odlas i hela landet.

Allium foto: Susanna Rosén

4 Allium (allium)
Det finns många olika allium, med olika stora bollar och med olika längd på blomstjälken. Glöm inte att gräslöken och vår matlök också hör hit, även om vi inte odlar dem för blomningens skull. Allium är den vårlök som blommar sist på säsongen. Den brukar blomma samtidigt som de flesta perenner, någon gång i juni till juli. De vill växa på en solig och ganska torr plats för att komma tillbaka flera år i rad. Jorden ska helst vara lätt och väldränerad. Annars får man plantera nya varje höst. Är jorden lite kraftig kan de klara sig bättre alldeles invid grunden av huset där marken brukar vara torrare. De flesta är härdiga en bra bit upp i landet, åtminstone längs kusten.

Kungsängslilja foto: Susanna Rosén

5 Kungsängslilja (fritillaria meleagris)
Den vackraste och lättaste att odla av alla Fritillaria är kungsängsliljan, mycket lättare än den näringskrävande kejsarkronan. Den blommar i april till maj med välformade och alldeles rutiga blomklockor i toppen på smäckra stänglar. Finns också med vita klockor. Stängeln blir cirka 25 cm hög. Det är en perfekt vårlök också för naturtomten, inte bara rabatten. Den trivs bäst i gles ängsmark som inte torkar ut under sommaren, bara inte gräset är allt för kraftigt. Den är härdig i en stor del av landet. De smakar inte särskilt gott och rådjuren brukar rata dem. Den har fått sitt svenska namn efter Kungsängen utanför Uppsala. Där har den vuxit förvildad ända sedan Linnés dagar.

Stjärnhyacint foto: Susanna Rosén

6 Stjärnhyacint (camassia)
En blåblommande reslig vårlök som vi borde plantera mer än vad vi gör. Den blommar i maj till juni med höga spiror med många stjärnformade blommor. Finns också med vita blommor och med halvfyllda. Planterar man en lök så brukar den om några år ha bildat en större rugge. Den trivs utmärkt på lite fuktighetshållande rabattjord men blir också fin i ängen. Stjärnhyacinten klarar även aningen lerhaltig jord bara den är någorlunda dränerad. Idealet är en jord som är fuktig på våren och torrare på sommaren. Den är härdig i en stor del av landet, i alla fall i landet södra halva. Utanför den kände engelska trädgården Great Dixter, där Christopher Lloyd bodde, finns en äng med stjärnhyacinter.

Pärlhyacint_SusannaRosén

7 Pärlhyacint (muscari)
Blommorna ser ut som intensivt blå pärlor som sitter tätt på en kompakt blomstängel. Alla pärlhyacinter är inte mörkblå. De finns i olika blå nyanser men också i vitt. Pärlhyacinten blir decimeterhög. Det lilla formatet för att den passar i rabattens framkant. De blir också fina i trädgårdslunden. Vårlökar blommar ju innan lövverket sluter sig och det blir för skuggigt. Tänk bara på att den kan bre ut sig med tiden, framför allt om man sätter den i rabatten. Den är inte så kinkig utan trivs bra i normal trädgårdsjord bara den är någorlunda dränerad. Den är härdig i hela landet.

Text och foto: Susanna Rosén

Plantera så här
Bästa tiden att plantera lökar och knölar är i september till i början av oktober. Ju tidigare de kommer i jorden desto bättre hinner de rota sig. Små lökar är känsligare för uttorkning och bör planteras redan i september.
Tulpaner kan planteras så länge det går att gräva i jorden.

Välj en solig till halvskuggig plats. Den ideala lökjorden är en mullrik sandblandad jord som är väldränerad och samtidigt fuktighetshållande, men vanlig trädgårdsjord brukar bli bra.

Lökarna kommer bäst till sin rätt om de planteras i små grupper och lagom tätt.

Gör ett planteringshål med lökjärn eller spade. För små lökar kan man också använda ett spett för att göra hålen.

Plantera lökarna på ett djup som är ungefär två gånger lökens höjd. Planteringsdjup står ofta på förpackningen.

Ställ större lökar i botten med toppen upp. Små lökar kan strös ut i en större grop.

Fyll på med jord. Om jorden är tung och hård kan man blanda befintlig jord med kompostmaterial och/eller fint grus.

Vattna efter plantering om det är en torr höst. Gödsla gärna med benmjöl som är ett långtidsverkande gödsel.

Lökplantering
Använd ett lökjärn i en rabatt där det redan växer andra växter. En spade kan lätt klyva lökar som redan finns i jorden.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas