”Jag har inte hunnit bli pensionär”
Kenneth Bergenblad med sina möbler Wifi, Haga, Sesam, Spider, Superspider och Johan.
Hemma | I fin form

”Jag har inte hunnit bli pensionär”

Kenneth Bergenblad ligger bakom flera designklassiker. Han firar 50 år som formgivare och arkitekt och har fortfarande nya projekt på gång.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-01-23

Vilstolen Superspider, skinnsofforna Fredrik, Johan och Karl, rottingserien Evita, sittgruppen Haga och kontorsmöblerna Wifi är bara några av alla möbler Kenneth Bergenblad designat.
– Jag har ritat så mycket genom åren så jag kommer knappt ihåg allt.

Utställning

Han har hunnit fylla 74 år och han är medlem i SPF Seniorerna i Skurup i Skåne, men någon pensionärstillvaro är det inte tal om. För tillfället håller han på att dra igång en utställning som han hoppas ska bli ett återkommande kulturevenemang, med nya teman för varje år. I maj är det dags och årets tema är konst och design med lokala konstnärer. Han ska själv ställa ut, tillsammans med bland andra en grafiker och en textildesigner.

Ny fåtölj

Snart ställer han också ut en ny fåtölj, Sesam, anpassad för seniorer och nattpersonal, och har redan börjat jobba med nästa uppdrag, som är hemligt än så länge.
– Jag kan inte släppa mitt jobb riktigt, det är för skojigt.

Han tycker om att kunna arbeta med alla typer av möbler, supermoderna som traditionella. Ibland är det han själv som kommer med idén till en ny möbel, ibland, som med Sesam, blir han kontaktad av en tillverkare som saknar en viss typ av möbel i sitt sortiment och vill att han ska ta fram en.

Tackar nej

Efter 50 år i yrket så unnar Kenneth Bergenblad sig dock att sålla bland uppdragen.
– Det bästa med mitt jobb är att jag sköter mig själv. I och med att jag är pensionär så behöver jag bara göra det jag tycker är jättekul och så kan jag strunta i annat. Jag kan säga nej till jobb.

Ibland gör han också saker bara på kul. Som Skurupssparken, en sparkstötting med löstagbara hjul som han tillverkat och sålt tjugo exemplar av tillsammans med den lokala smeden Thommy Sköld.

Kommunens kulturpris

Kenneth Bergenblad bor med sin fru på en gård i Skurup. För 21 år sedan var det en ödegård och de fick lägga mycket jobb och pengar på renovering. Som tack belönades de med kommunens kulturpris. Nu finns där bostad, en ateljé på övervåningen, ett hus som fungerar som verkstad och en kennel där hans fru föder upp golden retrievers.

Han har sett trenden gå från slit och släng-mentalitet på sjuttiotalet till ett ökande intresse för kvalitetsmöbler. Men nu har det svängt tillbaka igen. Idag kan det kosta mer att klä om en möbel än att köpa en ny.

Slöjd och teckning

Kenneth Bergenblad föddes i Vetlanda i Småland. Hans far var bildhuggare och konstnär så han är uppvuxen i verkstadsmiljö. Morfar och morbror var tapetserare. Därför föll det sig ganska naturligt att jobba med möbler och form.
– Jag var egentligen bara bra på två saker i skolan och det var slöjd och teckning.

I skola hos Carl Malmsten

Han kom in på en skola på Gotland, där han studerade för möbelarkitekten Karl-Gustav Swebilius. Sedan gick han i skola på Öland för Carl Malmsten. Först blev han möbelsnickare, sedan läste han vid arkitektakademin i Köpenhamn på distans.
– Egentligen är jag utbildad inredningsarkitekt. Ett av de första jobben jag gjorde var frimurarhotellet i Linköping tillsammans med en gammal arkitekt.

Soffan floppade

Sedan dess har han ritat inredning till fler hotell, och även till kryssningsfartyg. En gång gjorde han ett hotelljobb i Hongkong där rummen var så små att sängarna var rundade i fotändan för att man skulle komma förbi dem.
Den första möbeln han ritat lanserades 1968. Det var en bäddsoffa för ungdomar, och den fick mycket beröm.
-Det vara bara ett problem, ungdomarna ville inte ha någon bäddsoffa. Så det blev en riktig flopp.

Kollega med Bruno Mathsson

Så småningom flyttade han till Skåne för att arbeta på Dux, där han bland annat arbetade samtidigt som Bruno Mathsson, och där han så småningom blev chefsdesigner. Det var han i åtta år tills han sade upp sig 1992 och startade eget. Det skar sig med Dux, som slutade märka möblerna med hans namn.
– Men jag får fortfararande mejl från kunder med frågor. Det finns ju inga människor kvar från den tiden på Dux som kan svara.
Även Bukowskis tar kontakt med honom titt som tätt när de har hans gamla möbler till försäljning.
– Dels vill de höra lite bakgrund. Sedan har jag skrivit ett dokument med en hälsning som de ger till den som köper.

Där det finns pengar

Men även om han tycker det är kul att veta att hans tidigare möbler fortfarande uppskattas, så tycker han det är roligare med det han designat som egenföretagare. Och där Kenneth tidigare ritade mycket för privatpersoner gör han nu mest möbler till offentliga miljöer.
– Den offentliga sidan är roligare, det är där man tjänar pengar.

Läser Senioren

Nästa projekt är redan på planeringsstadiet. Så det verkar som om det dröjer ännu en tid tills Kenneth Bergenblad har tid att gå i pension. Men han hinner åtminstone läsa Senioren.
– Jag tycker mycket om den, jag tycker bara korsordet är för svårt.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-01-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas