Kolla blodtrycket hemma
Foto Colourbox
Hemma | Hälsa

Kolla blodtrycket hemma

Om man kontrollerar sitt blodtryck själv sparar sjukvården pengar och patienterna minskar risken för överdosering.

Publicerad 2010-12-01

Närmare två miljoner svenskar har högt blodtryck. Av dem får var tredje behandling, till exempel hjälp att ändra levnadsvanor och läkemedel som sänker blodtrycket.
För att veta vilken medicindos som behövs måste patienten regelbundet gå till en vårdcentral och få blodtrycket mätt. Ett komplement är att patienten mäter sitt tryck själv med en automatisk blodtrycksmätare.
Om patienten gör mätningen hemma sparas pengar i vården eftersom antalet mottagningsbesök minskar. Även för patienten kan det vara en fördel att kontrollera blodtrycket utan att behöva ta sig till en vårdcentral.

Mätutrustningen går att köpa i handeln. Priset varierar från ett par hundralappar till cirka 2 000 kronor. Utrustningen ska vara kalibrerad.

 

Så funkar blodtrycket

Blodtryck är det tryck som det cirkulerande blodet har på kärlväggarna. Två tal anger blodtrycket: Det övre trycket kallas systoliskt blodtryck. Det är blodtrycket vid hjärtats sammandragning. Diastoliskt blodtryck, det undre trycket, är blodtrycket när hjärtat utvidgas. För friska bör värden på systoliskt blodtryck ligga mellan 120 och 140 och diastoliskt blodtryck kring 80 om man är frisk.

 

Det här bör du kontrollera innan du köper blodtrycksmätare:

Är mätaren automatisk eller måste jag lyssna med ett stetoskop?
Kan mätaren lagra värden? Det är praktiskt att den kan lagra mätvärden. Det gör det enklare att följa hur blodtrycket utvecklas. Alternativt kan man ha ett särskilt papper där man skriver ner blodtrycket varje gång man mäter.

Hur många personer kan blodtrycksmätaren hantera blodtryck för?

Hur många värden per person kan lagras?

När mätaren mäter trycket sker det med en blodtrycksmanschett. De finns i olika storlekar och du behöver därför kontrollera att den passar dig. Om du har någon skada eller annat problem som gör att blodtrycket inte kan läsas av på vänster arm måste du kontrollera att blodtrycksmätaren fungerar på höger arm.

Blodtrycksmätare för hemmabruk mäter runt överarm eller handled. Båda teknikerna kan fungera väl men blodtrycksmätare för överarm anses mer tillförlitliga.

Alla typer av automatiska blodtrycksmätare är känsliga för störningar, till exempel fel eller förändrad ställning vid mätning. Även om din blodtrycksmätare fungerar helt korrekt kommer den att visa fel värde om du använder den felaktigt.

 

Digitala blodtrycksmätare är känsliga för störningar. Du måste följa instruktionerna noga. Du ska inte röra dig medan mätningen sker och du ska ha armen i rätt höjd och sitta eller ligga på det sätt instruktionerna beskriver.

 

Ta med dig blodtrycksmätaren när du besöker din läkare eller sjuksköterska. Du kan då stämma av att den visar rätt värden.

 

Text Bernt Andersson

Jämför

Fem blodtrycksmätare

Omron M6 Comfort 
Placering Överarm
Armomfång  22-42 cm
Pris  Cirka 1 200 kr
Mätmodell Automatisk
Lagring 90 senaste resultaten

Omron R6    
Placering Handled
Armomfång Ingen uppgift
Pris Cirka 1 200 kr
Mätmodell Automatisk
Lagring 90 senaste resultaten

Beurer BM19
Placering Överarm
Armomfång Ingen uppgift
Pris Cirka 900 kr
Mätmodell Automatisk
Lagring 2 x 60 resultat

Medisana MTS
Placering Överarm
Armomfång Ingen uppgift
Pris Cirka 350 kr
Mätmodell Automatisk
Lagring 2 x 60 resultat

Braun BP1700
Placering Handled
Armomfång Ingen uppgift
Pris Cirka 500 kr
Mätmodell Automatisk
Lagring 20 avläsningar

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas