Mat & Dryck

Ankbröst med sallad och rödvinssky

Man behöver inte ha potatis till allt. Här serveras ankbröst på salladsbädd med rödvinssås.

Publicerad 2008-03-11

2 portioner

2 ankbröst

Rödvinssky:
2 schalottenlökar
1 klick smör
3 dl rött vin
1 dl vatten
1/2 dl farinsocker
1 hönsbuljongtärning
salt
peppar
1 tsk majsenamjöl

Blandad sallad
1 kruka krispsallad
1 näve machésallad
1 näve rödbetsblad
1 kruka körsbärstomater

1) Börja med rödvinssky som tar längst tid. Hacka schalottenlök och fräs den mjuk i lite smör i minst 3 minuter.

2) Tillsätt rött vin, vatten, farinsocker och buljongtärning och låt koka sakta i minst en timme tills den kokat ned till en koncentrerad sky. Smaka av med salt och peppar undan för undan till en koncentrerad smak. Pudra över majsenamjölet och koka ihop i några minuter till en lite tjockare konsistens.

3) Torka av ankbrösten med hushållspapper. Skär ett rutmönster med en vass kniv i det feta skinnet. Stek ankbrösten i en het stekpanna i två minuter på var sida så att de får färg. Lägg sedan köttet i en ugnsform. Sätt i en
termometer och stek köttet färdigt i ugnen i 175 grader tills köttets innertemperatur
är 65 grader. Tag då genast ut köttet och låt det vila i minst 5 minuter, helst mer.

4) Skölj salladssorterna och låt dem rinna av. Fördela salladen på två tallrikar. Halvera körsbärstomaterna och
strö dem på salladen. Skär ankbrösten i skivor och lägg ovanpå salladen. Toppa med rödvinssås.

Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas