Mat & Dryck

Benbuljong

Koka din egen benbuljong och frys in för att använda i framtida matlagning.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-28

Buljongen innehåller mycket kalcium och den läkande aminosyran glycin som främst finns i brosk. Använd broskrika ben som oxsvans eller hela kycklingskrov. När buljongen kallnat ska den dallra, då är den full med glycin.

2 liter
1 kg ben med brosk
Valfria rotfrukter eller libbsticka och stjälkselleri
vatten
3 msk citronjuice
1 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
2 tsk havssalt

1. Lägg benen i en stor gryta eller slow cooker. Lägg i grönsakerna, även skal och blast.
2. Täck med vatten.
3. Häll i citronjuice, lagerblad och salt.
4. Sjud länge på låg värme under lock, gärna 10-12 timmar.
5. Sila buljongen och släng eventuellt fett som samlats på ytan. Håller i kylen ett par dagar.

Recept Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Charlotte Gawell

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-28
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas