Citronkyckling med vitlök
Mat & Dryck | Recept
Foto Björn Tesch

Citronkyckling med vitlök

Potatissallad eller kokt färskpotatis passar bra att servera till citronkycklingen. Överbliven kyckling blir grunden till en matig sallad nästa dag.

Publicerad 2008-01-15

2 portioner
+ kyckling-rester till nästa dag

1 hel kyckling (gärna ekologisk)
2 citroner
3 hela vitlökar (gärna färsk vitlök)
10 kvistar rosmarin
olivolja
salt och peppar

1. Skölj kycklingen i kallt vatten och låt den rinna av. Torka utanpå med hushållspapper.
2. Skär den ena citronen i skivor och stoppa in två skivor inuti kycklingen. Strö samtidigt lite salt inuti och häll i lite olja.
3. Bind sedan upp kycklingen med steksnöre. Det behöver inte vara enligt konstens alla regler, utan är bara för att behålla formen bättre.
4. Skär ett djupt snitt med en vass kniv i varje lår och i varje bröstfilé. Det gör att värmen lättare kommer åt ända in till benen.
5. Tag loss tre vitlöksklyftor och dela dem på längden Lägg vitlök och rosmarin i skårorna på kycklingen. Proppa också ned salt och häll i olivolja. Fäst citronskivor och rosmarin runt kycklingen under steksnöret. Spara lite citron och rosmarin till serveringen.
6. Strö på salt och häll olivolja över kycklingen.
7. Dela vitlökarna »på tvären« och lägg dem runt kycklingen i formen tillsammans med några citronskivor.
8. Stek kycklingen i ugnen i 200 grader i cirka 50 minuter tills köttet är genomstekt men ännu saftigt och kycklingskinnet har fått en fin stekyta.
9. Servera kycklingen på ett stort fat och lägg på resten av citronskivorna och rosmarin.

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas