Mat & Dryck

Coeur de filet på hjort och rotfrukter

En god rätt på hjort och rotfrukter som går att förbereda dagen innan festen.

Publicerad 2009-04-18

På nyårsafton ska det vara extra festligt men det är ingen anledning att krångla till det. Här lagar vi den klassiska rätten på hjort och blandar upp potatisen med andra rotfrukter efter tycke och smak.

Ingredienser:
800 g hjortfilé
30 g smör
1 kg blandade rotfrukter
3 vitlöksklyftor
3 msk matolja
salt och peppar

Gör så här:
1. Tag ut köttet i god tid så att det blir rumstempererat innan du börjar tillagningen. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Salta och peppra runt om och stek i smör tills köttet får en gyllenbrun yta. Stek det sedan i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader.
3. Tag ut köttet och låt det vila. Öka temperaturen i ugnen till 225 grader.
4. Skala rotfrukterna och skär dem och vitlöken i tunna skivor. Blanda alla grönsaker med olja och kryddor och bred ut dem på en plåt. Rosta i ugnen tills de fått fin färg.

Örtsmör
200 g smör
1 msk olivolja
1 tsk salt
peppar
1 dl valfria örter, hackade

Vispa det rumstempererade smöret med olivolja, kryddor och örter. Lägg över det i en spritspåse.
OBS! Allt det här går att förbereda dagen innan festen.

Servering
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela rotfrukterna i botten på en fin form. Skär köttet i centimetertjocka skivor och lägg i en snygg rad ovanpå. Spritsa smöret på köttet. Precis innan servering stoppar du in formen i ugnen och låter allt bli varmt, det tar bara några minuter.

Recept: Anna Henning Moberg

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.