Mat & Dryck

Crème brûlée

Använd låga, vida formar för att få mycket av den knäckiga ytan. Extra knäckigt blir det om du använder råsocker när du bränner av brûléerna. Du kan förbereda dem upp till tre dagar före servering

Publicerad 2009-08-04

Creme brulee
cirka 4 portioner

6 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång
Ca 2 msk råsocker eller strösocker till topping.

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Rör ihop äggulor och socker i en bunke.
3. Vispa ihop vispgrädde och mjölk i en kastrull.
4. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Tillsätt även stången och låt koka upp. Dra kastrullen från plattan och vispa ner den heta mjölkblandningen i ägg-smeten.
5. Häll smeten genom en sil och fördela den sedan i små ugnsfasta formar. Placera formarna i en större ugnsform eller långpanna, och fyll på med 1-2 cm varmt vatten. Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Grädda puddingarna cirka 50 min. De ska fortfarande kännas lite dallriga.
6. Låt svalna och sedan kallna i kylen ett par timmar.
7. Strö ett tunt och jämnt lager socker över puddingarna. Bränn av med en liten gasolbrännare för att karamellisera sockret. Servera direkt.
Har du ingen brännare kan du karamellisera puddingarna under ugnens grillelement, men passa noga så att de inte bränns.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas