Ekologiska viner växer starkt
Recept | Vin

Ekologiska viner växer starkt

Framtiden är grön och det gäller också viner. Bengt Frithiofsson tipsar om de bästa vita och röda ekovinerna just nu.

Publicerad 2014-11-14

Ekovinerna blir allt mer populära. Livsmedeljätten Ica har ökat sin ekologiska försäljning med över 50 procent i år och Systembolaget sålde i fjol 10,8 miljoner liter ekoviner.

Jag har plöjt igenom systemets viner från ekologiska vingårdar. Det finns både bra och rent usla exempel. Här de bästa och mest prisvärda ur systemets ordinarie sortiment:

VITA

2267 Brochet Facile,
Frankrike, 69 kr.

Gäddan (se etiketten) simmar snabbt till Gilla-toppen. Finns nu även i 3-litersbox för 219 kr. Ung, fräsch, frisk. Typisk Sauvignon Blanc med ton av nässlor, fläderblom, gröna äpplen, citrusfrisk avslutning.
TILL: Gäddqueneller, fisk- och skaldjurssoppa, ugnsbakad gös.
Vinet produceras på Nordic Sea Winery i Simrishamn på druvor från ekovinproducenten Frédéric Brochet – Fredrik Gädda!

2091 Jolie Fleur, Loire,
Frankrike 89 kr.

Komplex aromatisk smak, med tropiskt fruktinslag. Passionsfrukt, lichi, men också fläder och friska gröna krusbär. Sauvignon Blancdruvor från tre olika vingårdstyper med kalk, flinta och lera.
TILL: Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa, stekt spätta med kapris och brynt smör.

RÖDA

26554 Ecologica El Condor,
Chile 64 kr.
Gjord på Cabernet Sauvignon och Shiraz. Björnbärstoner, blåbär, svarta vinbär med inslag av fat och liten vaniljsötma.
TILL: Grillad, marinerad fläskkarré. Lammkotletter med bea eller vitlökssmör. Smakrik sallad, lättgrillad grön sparris.

6586 Cono Sur,
Chile 89 kr.
Röda viner från Chile ger ofta mycket innehåll för pengarna. Här med Cabernet Sauvignon och Carmenère. Generös fruktig, svarta vinbär, inslag av rosmarin, fat och malet kaffe.
TILL: Smakrik köttgryta med nyplockad svamp. Lammstek med rosmarin.

2097 Campos Góticos,
Spanien 89 kr.
Gjort på samma druva, Tempranillo, som ingår i Rioja. Men från granndistriktet Ribera del Duero , känt för kraft och kvalitet. Generös fyllig, kryddig frukt med inslag av mörka körsbär, björnbär, örter. 14,5 % som bär ut mycket smak.
TILL: Smakrika grytor, grillat lamm, vilt.

2233 Château Pech-Latt,
Frankrike 99 kr.
Från Corbières, Languedoc, södra Frankrike. Harmonisk, balanserad, lättdrucken. Gjord på fyra sydfranska druvor som ger inslag av mörka bär, örter och fatvaniljton.
TILL: Höstens värmande kycklinggryta med svamp eller vassare indisk chicken curry. Kycklingben med mango chutneysås. Stekt fläskarré med rödlök, grön sparris och trumpetsvamp.

Vad är vad?

Eko-odlat eller biodynamiskt?
Här är skillnaden mellan olika vinodlingar:

Ekologisk odling: Inga kemiska bekämpningsmedel. Ingen konstgödsel. Bara stallgödsel, kompost och gröngödsling som ger maskar och rikare djurliv under jorden. Småkryp som håller parasiter borta.
Biodynamisk odling: ”Uppgraderad” ekologisk odling. Man tillsätter kisel och extrakt från olika växter som nässlor, maskros och kamomill. Man följer en egen odlingskalender.
Naturvin: Är ingen enhetlig definition. Vingårdar som producerar små volymer. Ofta ekologisk odling. En del tillsätter inte socker, vinsyra eller tillverkad jäst. Begränsad användning av svavel.
Konventionell odling: Använder kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas