Mat & Dryck

Engelsk fruktkaka

Baka gärna långt före jul och frys in. Det gör kakan lättare att skiva riktigt tunt, och tunna skivor av fruktkaka är ju allra godast!

Publicerad 2008-12-09
engelsk fruktkaka
engelsk fruktkaka

7 torkade fikon
2-3 msk whiskey
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
7 aprikoser
5 msk syltade hackade apelsinskal
1 dl russin
3 1/2 dl vetemjöl
1/2  tsk bakpulver

1. Skär bort den hårda änden på fikonen och dela dem i 4-6 bitar. Lägg dem i en burk. Slå över whiskey och låt stå i kylen över natten. Vänd på burken några gånger så smaken fördelas jämnt.
2. Vispa socker och smör med elvisp tills att det blir en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget.
3. Skär aprikoserna i 6 bitar. Blanda all frukt, inklusive fikonen, med hälften av mjölet. Blanda resten av mjölet med bakpulver. Vänd ihop smörsmet, frukt och mjöl och klicka ned smeten i en smord och bröad form.
4. Grädda i 175 grader i cirka 50 minuter. Stick i kakan med en tandpetare. Är den kladdig så behöver kakan gräddas ytterligare. Rund, djup form tar lite längre tid än avlång.
5. Låt sedan kakan svalna innan den stjälps upp. Den här sortens kaka tjänar på att få kallna och stå till sig över natten. Pudra eventuellt med florsocker.

 

Baka gärna långt före jul och frys in. Det gör kakan lättare att skiva riktigt tunt, och tunna skivor av fruktkaka är ju allra godast!

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.