Prova whisky med vännerna
Bengt Frithiofsson. Foto: Louise Billgert
Recept | Smaka

Prova whisky med vännerna

Bengt Frithiofsson guidar oss i whiskyns - eller whiskeyns - värld. Han ger förslag på fyra sorter som kan ingå i en whiskyprovning. Dyra droppar – men det räcker till många provare.

Publicerad 2015-11-06

Systembolagets ordinarie-och beställningssortiment rymmer runt 2 000 olika sorter, från ett par hundralappar till uppåt 15 000 kr flaskan. De dyraste blir samlarobjekt och ofta en god investering. På 80-talet lades många destillerier ner och andra körde på sparlåga. Det blev ont om gammal lagrad whisky och priserna steg i takt med de senaste 15 årens ökade samlarintresse.
På auktioner säljs numera gammal, lagrad whisky för skyhöga priser.
En 70 år gammal Glenlivet kan gå för
150 000 kr flaskan. Highland Park 50 år, för 100 000 kr.
Vänner av rökig Islay whisky brukar sätta Ardbeg högst. För några år sedan släppte destilleriet ett antal buteljer från 70-talet som snabbt sålde slut på auktion för några hundralappar. Idag hamnar priset runt 6 000 kr flaskan.
Vår whiskyprovnings Ardbeg, 10 år gammal, köpte vi på systemet för 499 kr.

Whisky eller Whiskey?
Whisky kan göras var som helst världen runt och stavas whiskey på Irland och i USA där den också kallas bourbon om den är gjord på majs. Den görs också på råg eller vete. Men helst på korn och då i Skottland, där den stavas whisky men saknar lagligt ursprungsskydd som andra starka varumärken – cognac, tequila, calvados etc.

Ordna whiskyprovning

Det finns fyra flaskor som speglar delar av whiskyvärldens underhållande doft- och smakupplevelser – från de lätta, mjuka fruktiga till torvrökta till tuff nytjärad brygga. Det räcker med 3 cl per person. Dela på kostnaden. Flaskan brukar rymma 70 cl, så en provning räcker till 23 whiskynyfikna. OBS! Prova alltid whisky med en liten skvätt friskt vatten. Du sänker alkoholhalten och får större smak.

JD_BLACK_STRAIGHT_webb

Rock and Roll från USA
585 Jack Daniel´s Old No 7, 309 kr.
Var länge Keith Richards tröstnalle rockvärlden runt med Rolling Stones. Söt, torkad frukt, inslag av bränd karamell från lagringen på hårt brända ekfat i 3-4 år. Destillerat på minst 51 procent majs i Bourbon County, Kentucky. Jack Daniels görs i Tennessee.

Nikka-from-the-Barrel_webb

Skotsk stil från Japan
551 Nikka from the Barrel, 387 kr.
Ligger ofta etta eller tvåa bland världens bästa whisky i skotsk stil. Destilleriet Yoichi ligger norrut på ön Hokkaido där man arbetar som hos skotska Bowmore med att röka det mältade kornet med torv.

Mack-Myra-med-lada_webb

Ekigt från Sverige
409 Mackmyra, svensk Ek, 499 kr.
Mackmyra i Gävle började 1999 och är i dag ett av flera svenska whiskydestillerier. ”Svensk ek” är den ek man hämtar på Visingsö i Vättern. Eken rostas och ger karakär åt whiskyn med inslag av svartpeppar, torkad frukt, örter och vanilj.

Ardbeg-Ten_webb

Rökigt från Skottland
513 Ardbeg Ten Years Islay Single Malt,
10 years, 499 kr.
Från den av Atlanten vindpinade  ön i sydvästra Skottland. Mycket elegant, balanserad torvrökig, harmonisk whisky med inslag av jo, espresso!

Text: Bengt Frithiofsson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas