Fruktigt vin till grillat
Mat & Dryck
Foto Colurbox

Fruktigt vin till grillat

Att grilla mat utomhus, är kanske det populäraste sättet att laga mat världen runt. De goda smaker grillningen ger kan dock ställa till problem för upplevelsen av vinerna.

Publicerad 2011-07-08

Grillad mat får en tydlig smak av rökighet och även en mer eller mindre bränd karaktär både från värmen och från grillkolen. Den grillade ytan på köttet, fisken eller grönsakerna får ofta en lätt bitter ton. Dricker man ett strävt rött vin, så kan vinet upplevas som alldeles för strävt och bittert.
Många grilloljor innehåller vinäger vilket också medför att vinet upplevs som strävare. Har man heta kryddor i oljan, exempelvis chili, så ökar upplevelsen av det bittra. Friskhet mildrar upplevelsen av det beska och sträva. Ett bra knep är att pressa en citron över den grillade maten, eftersom citronens friskhet dämpar upplevelsen av det sträva och beska i vinet.

För att vara på den säkra sidan när du dricker rött vin, är det bäst med ett generöst fruktigt vin med mjuk strävhet. Dessa fruktiga rödviner passar faktiskt även ofta bra till grillad fisk och inte bara till kött och fågel.

Australien är något av det grillade köttets högborg och deras generösa och rikt fruktiga viner passar utmärkt till det grillade. Mycket gott är ekologiska (6330) Tamburlaine Shiraz Cabernet Sauvignon, New South Wales för 89 kronor. Smaken är generös, saftigt fruktig och kryddig med fina toner av bär, kaffe, vanilj, ekfat och eukalyptus.
Argentina är också ett köttets och grillandets land med många utsökta viner. Ett mycket bra val är ekologiska och rättvisemärkta (6504) Raza Selection Malbec Shiraz för 89 kr. Smaken är koncentrerat fruktig och mjukt sträv med läckra toner av björnbär, ekfat, smörkola och kaffe.

Bland de vita vinerna passar det bäst med kraftfulla feta viner med en rejäl ton av ekfat.
Mycket bra är (6443) Little Yering Chardonnay, Victoria, Australien för 88 kr. Smaken är torr, generöst fruktig med tydlig rostad karaktär och toner av tropiska frukter, smör, nötter och vanilj. Passar med sin feta till såväl fisk som fågel och kött.

Men kanske bäst är det med rosévin, denna dryck som exploderat i popularitet på senare år. Rosé passar det grillades beskhet alldeles utsökt. Smakrikt är (11282) Mandorla Negroamaro Rosato från Apulien, Italien för 60 kr. Smaken är torr, generöst bärig, aromrik och mjuk med toner av körsbär och geléhallon.
Grillat och vin ger många möjligheter. Experimentera och lek när du lagar mat utomhus. Våga nya kombinationer och finna dina egna favoriter.

Text: Urban Laurin,
vinskribent och tidigare universitetslektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan

alt

alt

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas