Sött till asiatisk
Recept

Sött till asiatisk

Asiatisk mat är ofta smakrik och kryddstark, vilket ställer speciella krav på kombinationen mat och vin.

Publicerad 2012-03-02

Asiatisk mat är ofta smakrik och kryddstark, vilket ställer speciella krav på kombinationen mat och vin. Ofta är det uppemot 50 olika kryddor i såser man wokar och steker i. En viss sötma i smaken är typiskt för det asiatiska.
I Malin Ottossons rätter från nr 1 av Veteranen 2012 (se nedan) finns ingredienser som fisksås, chilifrukt, chilisås och smakrika kryddor som koriander, ingefära och limeblad. Till sådan kryddstark mat passar ofta två extremer, antingen ett fett och blommigt vitt vin med låg friskhet, eller ett fruktigt och friskt vitt vin, allt beroende på vad man gillar. Det feta och blommiga mildrar matens kraft, medan friska viner balanserar det kryddiga.
Vita viner med viss sötma passar också bra till det heta. Sötman i maten mildrar vinets sötma, samtidigt som det söta i viner minskar matens hetta. Är maten inte så kryddstark passar det bra med ett mjukt och fruktig rött vin. Passa er dock för viner med karaktär av ekfat, eftersom dessa viner ofta får en väldigt bitter smak genom sötman och hettan i maten.

Spännande viner till det kryddstarka ger druvan Gewurztraminer. Vinerna blir feta, blommiga, aromatiska och parfymerade med låg friskhet. De är ofta viner man antingen älskar eller ogillar. Mycket typisk är (6702) 2009 Jules Muller Gewurztraminer från Alsace för 102 kr eller 59 kr för halvflaska. Smaken är blommig, kryddig och parfymerad med toner av rosor och mandel samt antydan av sötma.
Föredrar du ett torrt och friskt vin så är ett utmärkt val (5846) 2008 Schloss Vollrads Riesling Trocken från Rheingau i Tyskland för 119 kr. Smaken är torr, fruktig, mineralisk och mycket frisk med toner av mandel och honung.
Är smakerna rejält heta så är halvtorra (6403) 2010 De Bortoli dB Gewurztraminer-Riesling från South Eastern Australia för 69 kr ett bra val. Smaken är aromatisk, kryddig och blommig med mjuk sötma, bra friskhet och lätt syra.

Ett utmärkt rött vin till Malins mat är (22283) 2010 Cline Zinfandel, Kalifornien för 89 kr. Smaken är generöst fruktig, frisk, syltig och mjuk med toner av björnbär och kryddor. Vill du ha ett ännu mjukare rött vin är (6293) 2009 Delta Pinot Noir, från Marlborough, Nya Zeeland för 99 kr ett bra val. Smaken är bärig, frisk och saftig med fina toner av jordgubbar, örter och ingefära.
Förr sa man att inget passar till rosévin, men rosévin passar till allt. Nu när rosévin är riktigt populärt kan man ju lägga betoningen på det senare. Rosévin passar alldeles utmärkt till det kryddstarka. Prova (2261) 2010 Leth’s Have Pink Zweigelt Rose från Österrike för 79 kr. Smaken är mjuk, bärig, frisk och elegant med toner av örter, hallon och blodapelsin.

Urban Laurin

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas