Mat & Dryck | Baka

Gâteau au chocolat – Fransk chokladtårta

En tårta man aldrig tröttnar på … Servera med lättvispad grädde.

Publicerad 2009-08-04

Gateau au chocolat
cirka 10 bitar

200 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Vispad grädde till servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter.
3. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
4. Vispa smör och socker mjukt med elvisp.
5. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner gulorna i smörsmeten.
6. Sikta mjölet och vänd ner i smeten med en slickepott. Vänd även ner chokladen.
7. Vispa äggvitorna styvt i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vänd ner vitorna i smeten och blanda till en jämn smet.
8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 min. Den ska inte vara helt genomgräddad. Låt svalna.
9. Lossa kakan ur formen. Servera gärna med en generös klick lättvispad grädde.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.