Grön- och rosépeppargravad lax
Mat & Dryck | Julmat
Foto: Karin Wimark

Grön- och rosépeppargravad lax

Gravlaxen är ett måste på julbordet men det är svårt att göra av med en hel laxsida innan den blir dålig. Mer lagom är det att använda en laxloin (också kallad sashimilax), en utskuren bit laxfilé som finns i de flesta större matbutiker. Dessutom gravar du den snabbt över natten. Ta gärna ut svängarna lite smakmässigt.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-12-08

Recept:

600 g laxloin
2 1/2 msk socker
1 1/2 msk salt
1 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
1 msk senapsfrö
2 dillkvistar

1. Krossa kryddorna grovt i en mortel och hacka dillen. Blanda allt ordentligt och gnid in laxen med den.
2. Packa in lax med kryddblandning i plastfolie över natten.
3. Skär upp i fina skivor och servera på julbordet eller som en härlig förrätt.

Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-12-08
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 9 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.