Mat & Dryck

Högrev från Bourgogne med smålök och linser

Rökt fläsk, smålök, timjan och vin smaksätter den här mustiga franska grytan med puylinser. Kokt potatis eller potatismos passar bra att servera till.

Publicerad 2008-11-14

Flaeskkarree
4 portioner

ca 1 kg benfri högrev
smör
flingsalt
nymald peppar
150 g rökt sidfläsk
1 flaska rödvin, 75 cl
5 dl utspädd oxfond
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 dl puylinser
200 g smålök
200 g champinjoner
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
hackad persilja

1. Bryn köttet i smör, i omgångar, i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ställ köttet åt sidan.
2. Strimla fläsket och bryn i en liten klick smör i en gryta.
3. Lägg ner köttet i grytan. Häll på hälften av vinet och låt det koka in utan lock. Häll på resten av vinet och fonden. Koka upp och skumma noga.
4. Tillsätt kryddorna. Fortsätt koka på svag värme under lock tills köttet är mört, cirka
1 1/2 timme. Rör om då och då.
5. Tillsätt linserna när 35–40 minuter av koktiden återstår.
6. Skala smålöken under tiden. Bryn dem och champinjonerna i smör. Lägg ner lök och champinjoner i grytan när 10–12 minuter av koktiden återstår.
7. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Strö över persilja.

Text och recept Caroline Hofberg, 
Foto Tia Borgsmidt och Ove Lindfors

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas